Dronningen sejler med kongeskib til genforeningsfest

Sidste år blev kongeskibets sommertogt aflyst, men i år gennemføres det med start 4. maj.

I år sejler kongeskibet Dannebrog på sommertogt. Her ses en besætning påmønstre skibet i april 2019. (Arkivfoto) Henning Bagger/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kongeskibet »Dannebrog« kunne ikke gennemføre sidste års togt på grund af coronavirus.

I år er historien dog en anden. 4. maj går dronning Margrethe om bord og indleder årets sejlsæson.

Det oplyser kongehuset i en pressemeddelelse.

Årets togt går blandt andet til Færøerne, Grønland, Thisted, Esbjerg og Fanø.

13. juni deltager dronning Margrethe i markeringen af 100-året for genforeningen af Danmark og Sønderjylland, hvor også kronprins Frederik og prins Christian vil deltage.

Jubilæet var egentlig sidste år. Men som med så meget andet udskød corona dele af fejringen.

Ifølge Thomas Andresen, præsidiumeformand for sekretariatet for Genforeningen 2020, havde mange sønderjyder set frem til dronningens besøg.

»Det glæder mig utrolig meget, at dronningen som noget af det første efter genåbningen besøger os i Sønderjylland,« siger han i en pressemeddelelse.

Ved besøget følger dronning Margrethe i fodsporene på sin farfar, kong Christian X. Han foretog rejsen i juli 1920 efter genforeningen.

»Vi har i den grad en fest til gode, og jeg er taknemmelig for, at både store fyrtårne og lokale arrangementer har holdt ved og fundet ny plads i kalenderen, så vi kan fejre genforeningen både i Sønderjylland, København og andre steder i landet,« lyder det.

En måned senere stævner kongeskibet mod nord, hvor dronningen vil aflægge besøg i Grønland og på Færøerne.

Sidst på sommeren går turen til Thisted, Esbjerg og Fanø, hvor dronning Margrethe besøger en række virksomheder og kulturinstitutioner.

30. august besøger dronningen Thisted, dagen efter går turen til Esbjerg, og 1. september vil hun efter planen besøge Fanø.

Sommertogtet med kongeskibet er en tradition med over 100 år på bagen. Skibet har været forbi hovedparten af havnene i Danmark og besøgt havne i Middelhavet, Caribien og på USAs østkyst.

Kongeskibet er officiel og privat residens for dronningen og den kongelige familie. Det fungerer også som uddannelsessted for 38 værnepligtige.

/ritzau/