Dronning Margrethe aflyser igen nytårstaffel og nytårskur

På grund af coronasituationen i Danmark har dronning Margrethe valgt at aflyse nytårstaffel og nytårskur.

Queen Margrethe II of Denmark sits in a workshop studio prior a final statement for journalists during her visit in the Akademie der Bildenden Kuenste (academy of fine arts) in Munich, southern Germany, on November 13, 2021. (Photo by Christof STACHE / AFP) Fold sammen
Læs mere
Foto: CHRISTOF STACHE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For andet år i træk aflyser dronning Margrethe den traditionsrige nytårstaffel og efterfølgende nytårskure. Det sker på grund af coronasituationen i Danmark, skriver kongehuset i en pressemeddelelse.

Onsdag aften holdt regeringen og sundhedsmyndighederne pressemøde om coronasmitten i Danmark, og der bliver på ny indført restriktioner på en række områder. Blandt andet bliver virksomhederne kraftigt opfordret til at aflyse julefrokosten for at begrænse smitten.

Det er kun tredje gang nogensinde at traditionen med nytårskure i kongehuset bliver brudt.

Ud over sidste års aflysning har kongehusets nytårsfejring kun været aflyst én gang før. Det drejer sig om nytårstaflet og nytårskurene i 2005, der blev aflyst som følge af tsunamien i Sydøstasien i julen 2004.

Nytårstaflet afholdes normalt den 1. januar hvert år for regeringen, Folketingets formand, repræsentanter for det officielle Danmark og hoffet.

Derudover skulle der i det nye år have været afholdt nytårskure den 4. og 5. januar.

Ved den lejlighed plejer deltagerlisten tælle alt lige fra Højesteret til Beredskabsstyrelsen samt repræsentanter for større landsorganisationer og kongelige protektioner.

Der er ikke nogen, der ved med sikkerhed, hvor gammel traditionen med nytårstaflet er, men ifølge kongehuset blev arrangementet allerede i 1600-tallet omtalt som gammel skik.

Traditionen med nytårskure, der strækker sig over flere dage, er udviklet efter 1. verdenskrig, hvor antallet af gæster blev for mange til, at arrangementet kunne gennemføres på en og samme dag den 1. januar.

Til trods for de aflyste arrangementer vil dronning Margrethe traditionen tro tale til danskerne nytårsaften klokken 18.

/ritzau/