Domkirken politianmelder ansat – igen

Den øverste ledelse i Folkekirken i København er flere gang blevet advaret om, at en centralt placeret ledende medarbejder i Københavns Domkirke for år tilbage krænkede et barn seksuelt. Nu anmelder de sagen til politiet for anden gang.

Sagen fra Københavns Domkirke får nu personalemæssige konsekvenser, og den ansatte politianmeldes atter en gang. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I årevis har en krænkelsessag bevæget sig i skyggerne i Københavns Domkirke. Menighedsrådets daværende formand blev advaret i 2014. Og også Københavns biskop, Peter Skov-Jakobsen, modtog det år detaljerede advarsler om, at en centralt placeret ansat i domkirken i København, Vor Frue Kirke, for år tilbage havde forgrebet sig på et barn. Men Peter Skov-Jakobsen afviste at gribe ind og tage affære.

Dengang besluttede medlemmerne af det daværende menighedsråd, der kendte til sagen, at anmelde den pågældende medarbejder til politiet. Men fordi forholdene efter daværende lovgivning var forældede, blev sagen dengang ikke taget op af politiet. Den pågældende mand har siden beholdt sit job.

Men i kølvandet på Berlingskes afsløring har menighedsrådet nu anmeldt den ansatte til politiet igen. En lovændring i 2018 betyder, at sager om overgreb mod børn ikke længere forældes.

Næstformand i menighedsrådet, Hanne Sundin, bekræfter politianmeldelsen over for Berlingske.

»Det er med stor sorg og overraskelse, at vi af Berlingske Tidende i forbindelse med en artikel i avisen den 22. maj 2022 er blevet gjort bekendt med de alvorlige anklager, der nu rettes mod en medarbejder ved kirken,« skriver domkirkens menighedsråd i en pressemeddelelse og tilføjer:

»Med baggrund i anklagerne meddelte menighedsrådet – allerede samme dag som Berlingske Tidendes artikel udkom – den pågældende medarbejder tjenestefritagelse,« lyder det endvidere.

Ud over politianmeldelsen vil kirken indlede en personalesag mod manden, ligesom kirken vil udarbejde en handlingsplan samt skærpe retningslinjerne for, hvordan kirken agerer i eventuelle krænkelsessager.

Derudover skriver menighedsrådet i pressemeddelelsen, at man « hilser samarbejdet med Kirkeministeriet velkomment, herunder dets undersøgelse ved Kroman Reumerts advokater«, som det blev meldt ud af ministeriet forleden.

Meldt uden konsekvens

Foruden sagen om overgrebet på barnet har den pågældende mand efterfølgende ved to lejligheder i 00erne udvist seksuelt krænkende eller grænseoverskridende adfærd over for yngre mandlige ansatte eller frivillige i kirken i form af intime berøringer og uønsket seksuel opmærksomhed, fortæller ofrene.

Flere ansatte i kirken med kendskab til børnesagen har til Berlingske fortalt, at de har været bekymrede for mandens gang i kirken blandt konfirmander, drengekor og unge i samfundstjeneste.

Anette Borchorst, professor emerita ved Aalborg Universitet, er ikke imponeret over kirkens håndtering af sagen hidtil.

»Med overgreb på mindreårige er det straffeloven, der er i spil. Dermed er vi i den alvorligste kategori af krænkelser,« har Anette Borchorst, der er en af landets mest erfarne forskere i overgreb, tidligere sagt til Berlingske.

»Det er en virkelig, virkelig dårlig sag for en kirke, der har masser af konfirmander og mange unge. At ledelsen har været bekendt med sagen i flere år, men tilsyneladende har siddet på hænderne, er helt uacceptabelt. At han fortsat er ansat, er i mine øjne det største svigt,« siger hun.

I menighedsrådet håber man ikke, at kirken har lidt skade.

»Det er vores inderlige håb, at det vigtige sociale, kulturelle og åndelige arbejde, som medarbejdere og frivillige i og omkring Vor Frue Kirke udøver, ikke lider skade. Vor Frue Kirke skal være et trygt sted at gå på arbejde og at komme i i livets vanskelige og glade stunder,« lyder det i pressemeddelelsen.