Dødfødsler øger risikoen for demens hos kvinder

Dødfødsler øger risikoen for demens med 86 procent, viser undersøgelse fra Statens Serum Institut.

Dødfødsler kan øge risikoen for at udvikle demens hos kvinder. Andre former for graviditetstab er der mindre stærke beviser for, vil påvirke kvinder. Maria Hedegaard/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Kvinder, der oplever at føde et dødt barn, har 86 procent større risiko for at udvikle demens, end kvinder, der ikke oplever en dødfødsel.

Det skriver Statens Serum Institut (SSI) i en pressemeddelelse i forbindelse med et nyt forskningsstudium.

Over 1,2 millioner kvinder er blevet observeret via en dansk registerdatabase i en periode fra 1977 til 2015. Alle kvinder har været gravide én eller flere gange.

Heather Boyd, der er seniorforsker på Statens Serum Institut, fortæller, at det er en ung gruppe af kvinder, der er blevet undersøgt.

»Vi har fulgt kvinderne fra deres første graviditet, så kvinderne har været højst 40 år, når de har været gravide. Gennemsnitsalderen for kvinderne i undersøgelsen var 21 år,« siger Heather Boyd.

10.440 af kvinderne oplevede en dødfødsel, 203.654 af kvinderne oplevede at abortere spontant, mens 47.185 kvinder havde to eller flere spontane aborter.

2188 af kvinderne blev diagnosticeret med demens, og derfor mener Heather Boyd, at dødfødsler og demens har en sammenhæng.

»Kvinderne der blev diagnosticeret med demens, var i 60-årsalderen, og de havde alle oplevet at miste et barn sent i graviditeten,« siger Heather Boyd.

Et andet studie fra Statens Serum Institut viser, at der også er større risiko for kvinder for at få demens, hvis de har haft svangerskabsforgiftning under graviditeten.

»Svangerskabsforgiftning giver en øget risiko for at udvikle demens med op til fire gange«, siger Heather Boyd.

»Når lægerne diagnosticerer kvinder med demens, kan lægerne tage kvindernes graviditetshistorik med i deres betragtning. Lægerne kan også høre, om de har oplevet at føde et dødt barn«, siger hun.

/ritzau/