DMI: Det værste er overstået i det nordlige Sjælland

Stormen Alfrida er et fænomen, man ellers kun ser med årtiers intervaller – men mens den fortsat skaber ravage i morgentrafikken, kan det værste være overstået for Nordsjælland.

I Roskilde Fjord nåede vandstanden omkring 1,5 meter over det normale niveau. Nu kan det være ved at vende. (ARKIV) Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens flere broer har været lukket, og Molslinjen allerede har aflyst de tidlige afgange, er den hårdeste del af vejrprøvelser efter stormen – der er døbt »Alfrida« – tilsyneladende ved at være afsluttet i Nordsjælland.

»Man kan sige, at det værste er overstået for det nordlige Sjælland og Roskilde Fjord,« siger vagtchefen hos Danmarks Meteorologiske Institut (DMI), Klaus Larsen, til Berlingske og uddyber, at man har registreret en vandstigning på omkring 1,5 meter i fjorden.

Over de næste timer, forklarer han, vil vandet forlade fjorden, men vagtchefen understreger, at der stadig er lang vej igen, for Fyn, Jylland og det sydsjællandske.

»Nu begynder vandet at blive presset ind fra Østersøen. Så kan der komme vandstigninger i Sydsjælland og den nordlige del af Lolland, hvor vi forventer en stigning på 1,5-1,6 meter,« siger han.

Hos DMI understreger man også, at 2019 bliver indledt med vandmængder, som man ikke ligefrem ser hver dag.

15-20 års intervaller

Det er ikke den første gang gennem de senere år, at der har været forhøjede vandstande i Danmark.

Alligevel er de store vandmasser, som gennem natten har samlet sig i forskellige dele af landet, et særsyn.

»Det er noget, som man kan forvente at se med 15-20 års intervaller,« siger han og uddyber, at presset fra Østersøen og Kattegat tilsammen skaber forudsætningerne for større stigninger.

Ser man rundt om i landet, lader Alfrida også til at kunne overgå flere danske storme.

Ifølge TV 2 er vandstigningerne i Roskilde Fjord næsten på højde med stormen Urd, der ramte i 2016. Samtidig vil den forventede vandstand i Odense angiveligt ligge otte centimeter under vandstanden under stormen Ingolf, der rullede ind over landet i 2017.

Presset har også allerede skabt ravage i morgentrafikken, hvor broerne over Storebælt og Øresund har været lukket, mens Molslinjen har aflyst de tidlige afgange mellem Odden og Aarhus.

Klaus Larsen oplyser, at DMI forventer at afblæse stormvarslet i løbet af aftenen.