DF vælger ny formand i en giftig gas af konflikt og gamle uvenskaber: »Dem, der troede, at det ikke kunne gå værre, tog fejl«

Dagens overblik: Dansk Folkeparti skal have ny formand, danskerne spiser for mange stærke smertestillende midler, og Edward Snowden opfordrer danskerne til at protestere mod »autoritære« tendenser hos den danske statsmagt.

Formandskandidat Morten Messerschmidt ankommer til tv-debat om formandsposten i Dansk Folkeparti forrige søndag. De fire kandidater til formandsposten i Dansk Folkeparti er sidenhen blevet reduceret til tre: Morten Messerschmidt, Martin Henriksen og Merete Dea Larsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til nyhedsoverblikket på en diset søndag, hvor alle politisk interesserede retter øjnene mod det, Weekendavisen har kaldt »High Noon i Herning«.

Senere i dag skal et kriseramt Dansk Folkeparti nemlig vælge sin nye formand, og det kan meget vel ende som et scenario, hvor alle, herunder partiet, ligger rallende tilbage på heden – tilføjet den slags sår, som tiden ikke kan hele.

Den historie skal vi naturligvis runde i dette overblik, hvor der også bliver plads til en mildt sagt opsigtsvækkende affære i fagbevægelsen.

Antal coronaindlagte falder

Først coronasituationen; verdens værste føljeton.

Lørdag føjede 36.120 nye smittetilfælde sig til statistikken. Positivprocenten var 15 procent, og dermed lægger lørdagens tal sig rimelig godt i tråd med den forgangne uge, hvor der har været konstateret mellem 28.000 og 47.000 daglige nye smittede.

Yderligere 25 er døde, til gengæld er antal indlagte faldet med 32 til i alt 781.

De høje smittetal vil – qua omikrons ekstraordinære evne til at sprede sig – formentlig fortsætte en rum tid endnu, og derfor må man begynde at overveje, om man skal lempe reglerne for isolation for nære kontakter, mener Viggo Andreasen, der er lektor ved Roskilde Universitet med speciale i matematisk epidemiologi.

Fastholdes reglerne, vil cirka en halv million borgere kunne sidde i isolation i næste weekend. Dermed vil såvel virksomheder, skoler og offentlige tilbud have svært ved at holde hjulene i gang:

»Jeg tænker, at det er klart, vi bliver nødt til at lempe reglerne, for med de regler, vi har nu, vil det næsten komme til at virke som en lockdown. Og så voldsomt et indgreb i samfundets funktion kan ikke rigtig begrundes i, hvor meget rigtig alvorlig sygdom, der er i omikron og corona i det hele taget,« siger han. Det kan du læse mere om i denne artikel.

En pinlig affære

Per Christensen, formanden for fagforeningen 3F,  har rod i sit privatliv – og det i et så voldsomt omfang, at det nu kaster lange skygger over hans professionelle liv.

Fredag aften offentliggjorde B.T. en artikel om fagforeningens formand, hvor tre kvinder står frem med navn. De tre kvinder fortæller i artiklen, at Per Christensen i to omgange af sit liv har levet sammen med to kvinder.

Ikke forstået som ægteskab og en udenomsaffære, men to fuldbårne familieliv med to bopæle, to svigerfamilier, to sæt bonusbørn, to vennekredse og så videre.

De involverede fire kvinder har alle troet, at de var Per Christensens eneste ene – og er først flere år inde i parforholdet blevet klar over bedragets omfang.

Per Christensen har været formand for 3F siden 2013. I samme periode har han haft adskillige parforhold – uheldigvis flere på samme tid. Det kan, mener en arbejdsmarkedsforsker, få konsekvenser for hans tillidsposter i fagbevægelsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix.

Er det ikke en privatsag? Nej, mener de medier, der har bragt historien – herunder B.T., Altinget og Berlingske, hvis udlægning du kan læse her.

Dels oplyser en af de bedragne kvinder, at Per Christensen har anvendt en 3F-ejet lejlighed til at løse logistiske udfordringer i sit ellers helt uoverskuelige dobbeltliv.

En anden fortæller, at 3F-formanden har inddraget og tilsværtet kendte personer – blandt andet en nuværende minister – i sine løgne, når han var nødt til at finde på dækhistorier om sit dobbeltliv.

Flere af kvinderne har tillige gjort 3F opmærksom på Per Christensens ageren i privaten.

En kvinde fortæller, at hun efter sin henvendelse til 3F blev kontaktet af fagforeningens advokat, som gav kvinden det indtryk, at hun skulle tie med historien.

Dette afviser advokaten, at han skulle have gjort. Ligesom Per Christensen selv og 3F pure afviser, at han skulle have benyttet midler eller ansatte i 3F til at gennemføre eller skjule sit private bedrag.

Et så omfattende tillidsbrud i privaten kan dog ikke ignoreres, når man reelt er tillidsmand for mange tusinde danskere, mener arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, professor emeritus Flemming Ibsen:

»Han repræsenterer Danmarks største forbund og er tillidsmand for 265.000 medlemmer og har forhandlinger med politikere og optræder offentligt. Her skal man opføre sig ordentligt og være mere eller mindre pletfri. Man skal være en formand, som medlemmerne kan se op til,« siger Flemming Ibsen.

Den historie kan du læse her.

Per Christensen har indkaldt til hovedbestyrelsesmøde i 3F torsdag klokken 13.

Tusindvis af danskere i opioid-misbrug

Her til morgen kan du i Berlingske også læse, at en række førende sundhedseksperter nu advarer kraftigt imod en udbredt brug af kontroversielle smertestillende piller i Danmark.

I USA har misbrug af de såkaldte opioider ført til næsten 500.000 dødsfald som følge af overdoser, men også i Danmark er der problemer. Ifølge tal fra Sundhedsdatastyrelsen havde flere end 100.000 danskere i 2019 et problematisk forhold til opioider:

»Disse præparater er ikke egnet til langtidsforbrug for andet end cancersmerter. Dels kan man udvikle afhængighed, fordi det aktiverer samme form for afhængighed som for alkohol eller tobak. Dels mister præparaterne effekt over tid, og så har patienter brug for mere for at dulme smerterne,« forklarer Lars Arendt-Nielsen, der er professor og en af Danmarks førende smerteforskere.

Den historie finder du her.

Formandskandidaterne Morten Messerschmidt, Merete Dea Larsen, Martin Henriksen og Erik Høgh-Sørensen samt moderator Hans Engell kort før tv-debat søndag 16. januar 2022. Høgh-Sørensen har siden trukket sig. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix.

Kaos lurer i Herning

Og så til slaget på heden, opgøret i dolkepartiet, pianisternes point of no return.

I dag bliver enten Morten Messerschmidt, Merete Dea Larsen eller Martin Henriksen valgt som ny formand for Dansk Folkeparti, og det kan skabe ro om det kriseramte parti. Men det kan også – og måske endda mere sandsynligt – kaste partiet ud i et internt rivegilde, som ikke er set siden det rivegilde, som Dansk Folkeparti opstod af: Nemlig Fremskridtspartiets nedsmeltning i 1995.

Favorit til at blive ny formand er Morten Messerschmidt, som på forhånd har sikret sig, at cirka 400 af de knap 1.000 delegerede står bag ham som »stillere«.

Omvendt har flere prominente navne i partiet på forhånd erklæret, at de vil forlade partiet – eller blive og skabe indædt ballade – hvis Messerschmidt skal lede partiet. Den mangeårige sundhedsprofil i partiet, Liselott Blixt, har eksempelvis udtrykt det således:

»Jeg bryder mig ikke om, at dem, der har forsøgt at undergrave DF de seneste år, kommer til magten.«

Du kan nå at varme op til årsmødet med dette portræt af Morten Messerschmidts venner, fjender, styrker og svagheder: »Det er ikke Messerschmidt, der er problemet. Det er Morten«.

Eller du kan læse politisk kommentator Bent Winthers analyse af Dansk Folkepartis eklatante nedtur. Det er, skriver Winther, hverken den manglende villighed til at gå i regeringen i 2015, Meld & Feld eller Thulesen Dahls knap så billetsælgende personlighed, der er skyld i miseren. Det er de senere års strategi:

»DF blåstemplede forud for valget i 2019 Socialdemokratiets nye hårde udlændingekurs i en hæmningsløs flirt væk fra blå blok. Og derefter var det reelt slut,« lyder det i analysen, som spår et kaotisk 2022 for DF:

»Dem, der troede, at det ikke kunne gå værre, tog fejl. Da fløjten endelig røg af kedlen, og fire kandidater satte sig for at kæmpe om partiets øverste post, viste de undertrykte politiske uenigheder og personlige modsætninger sig,« skriver Bent Winther.

Den amerikanske whistleblower Edward Snowden lever i dag i landflygtighed i Moskva. Han optræder søndag i et større interview med Politiken som en kommentar til »lækagesagen« – sagen, hvor blandt andre den hjemsendte FE-chef, Lars Findsen, er tiltalt efter straffelovens §109. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henry Nicholls/Ritzau Scanpix.

Snowden advarer

Vi slutter med en kort visit hos Politiken, som har interviewet whistlebloweren Edward Snowden om blandt andet den såkaldte »lækagesag«, hvor chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste, Lars Findsen, tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) og flere ansatte i tjenesten er sigtet efter §109 i straffeloven, som kan udløse op til 12 års fængsel.

Den danske stat bevæger sig i en autoritær retning ved at sigte whistleblowere efter paragraffer, som bør være forbeholdt landsforrædere, og den danske befolkning bør sige klart og tydeligt fra, siger Edward Snowden i interviewet, som Politiken har på sin trykte forside i dag.

Ha' en dejlig søndag – og husk, at du kan følge udviklingen i Herning hele eftermiddagen, blandt andet på Berlingskes liveblog og løbende analyser.

Det sker i dag

  • DF holder ekstraordinært årsmøde i Herning. Mødet ventes at vare fra klokken 13 til 16 med afstemning om ny formand cirka klokken 14.30.
  • En delegation fra Taleban-styret i Afghanistan er ankommet til den norske hovedstad, Oslo, og skal nu forhandle om især den katastrofale humanitære situation i landet. Ifølge det norske medie VG skal Taleban-delegationen under besøget i Norge også mødes med udsendinge fra Tyskland, Storbritannien, Frankrig, Italien og USA samt EU.