DF ønsker permanent grænsekontrol fra Sverige til Danmark

Snart kan det blive nødvendigt med mere end blot legitimation, når du vil tage toget til Sverige. Tirsdag fremlægger Dansk Folkeparti et forslag til fast grænsekontrol mellem Sverige og Danmark.

(ARKIV) Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nu bliver det vigtigere at huske ID-papirerne, når man tager på shoppingtur til Malmø – i hvert fald hvis det står til Martin Henriksen og Dansk Folkeparti. Mens der i flere år har været krav om at kunne fremvise identifikation på vejen ind i Sverige, ønsker Dansk Folkeparti nu, at der skal oprettes yderligere grænsekontrol. Denne gang er det bare på vejen ind i Danmark.

»Vi ser gerne, at det bliver indført så hurtigt som muligt, også fordi vi tror, at det vil have en gavnlig effekt for hovedstadsområdet,« siger Martin Henriksen til DR.

Ifølge P4 København skal partiet i et nyt forslag have lagt særlig vægt på, at en styrket grænsekontrol vil kunne forhindre kriminelle i at rejse mellem Danmark og Sverige. Enhver, der ønsker at passere grænsen til broderlandet via færge, bil eller tog, har dog allerede siden begyndelsen af 2016 skullet have legitimationen i orden.

»Vi har oplevet det samme i den anden retning«

Da den oprindelige grænsekontrol blev indledt i 2016, skete det bl.a. med henvisning til den massive flygtningestrøm, som var vandret op gennem Danmark.

Reaktionen blev en midlertidig grænsekontrol, som siden blev forlænget ad flere omgange, og springer man frem til februar 2019, er der fortsat kontroller ved eksempelvis færgerne mellem Helsingør og Helsingborg samt Øresundsbroen.

Til trods for at der allerede har været en fungerende grænsekontrol i mere end tre år, understreger man hos Øresundsbron, der er operatør på broforbindelsen mellem København og Malmø, at det er for tidligt at gisne om, hvad en eventuelt styrket kontrol kan medføre.

Jens Genders, kommunikationsansvarlig hos Øresundsbron

»Vi har ikke som sådan set en stor nedgang i trafikken den anden vej.«


»Vi har oplevet det samme i den anden retning mellem Danmark og Sverige, men vi er nødt til at få mere at vide om det praktiske. Eksempelvis er det uklart, hvorvidt der er tale om stikprøvekontrol eller fuld kontrol,« siger kommunikationsansvarlig hos Øresundsbron Jens Genders og uddyber:

»Det, som vi kan sige, er, at vi ikke som sådan har set en stor nedgang i trafikken den anden vej – men det er klart, at alt, hvad der gør det mere besværligt for folk at krydse sundet, er vi da kede af.«

Ressourcerne vil blive fundet

Når Martin Henriksen og DF i dag ser på muligheden for at styrke kontrollen yderligere, mener de imidlertid, at der skulle være ressourcer til opgaven.

»Man skal selvfølgelig løbende prioritere ressourcer til politiet og til forsvaret, hvis det er sådan, at de skal stå for noget af det, og det vil de givetvis skulle, hvis forslaget bliver vedtaget,« siger ordføreren til DR.

Forslaget til den svenske grænsekontrol bliver ifølge mediet præsenteret i Folketinget 19. februar.