DF kritiserer Pape i strid om migrationsaftale: Det vil få markante konsekvenser for Danmark

Danmark er på vej til at underskrive en FN-pagt om migration, som ifølge Naser Khader vil underminere vores udlændingepolitik. K-formand Søren Pape Poulsen tilføjer, at det er en fin diskussion, men regeringens linje ligger fast. Og dét er simpelthen noget rod, mener DF.

Ifølge DF indtager Søren Pape Poulsen på én gang to standpunkter om FN-pagt om migration.  Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kort sagt er det »noget rod«, mener Martin Henriksen, Dansk Folkepartis udlændingeordfører.

Han henviser til, at Søren Pape Poulsen, formand for de konservative og Danmarks justitsminister, torsdag har forholdt sig til, at hans partifælle Naser Khader advarer mod en FN-pagt om migration, som regeringen forventes at underskrive næste måned. Aftalen vil ifølge Khader underminere en stor del af Danmarks udlændingepolitik.

Og ja, det er fint, at Naser Khader rejser diskussionen, mener Søren Pape Poulsen. Men det ændrer ikke ved, at regeringen har lagt sig fast på at underskrive FN-pagten. Politiken har så spurgt justitsministeren, om han også frygter, at FN-pagten risikerer at underminere Danmarks udlændingepolitik.

»På det nuværende grundlag er jeg måske ikke så bange, men derfor skal vi selvfølgelig tage seriøst, når der kommer synspunkter som det, Naser har, som siger: »Er vi på vej ud i noget her, vi ikke helt kan skue«. Det er også derfor, jeg siger, at jeg synes sådan set, det er fint nok, at regeringen har meldt sit synspunkt ud, men jeg synes også, det er meget sundt, at vi diskuterer de her ting, og det er det, Naser sætter i gang her,« siger Søren Pape Poulsen til Politiken.

Men dét er ifølge DFs udlændingeordfører at indtage to standpunkter på én gang.

»Jeg forstår det sådan, at de Konservative forsøger at blæse og have mel i munden,« siger Martin Henriksen:

»Hvis man både melder ud, at erklæringen sår tvivl om Danmarks stramme udlændingepolitik, men fastslår, at regeringen underskriver, så er det noget rod. Det kan man ikke med denne her erklæring, fordi det vil få markante konsekvenser for Danmark.«

Søren Pape Poulsen ønskede ifølge Justitsministeriet torsdag hverken at forholde sig til kritikken eller gå dybere ind i diskussionen om FN-pagten om migration.

En større ballade

Andre diskuterer FN-pagten på livet løs.

Pagten har det formelle navn »Global Compact for safe, orderly and regular migration« og indeholder ifølge Jyllands-Postens sammenfatning bl.a. hensigten om ligestilling af rettigheder for flygtninge og migranter. At fremmedfjendtlige demonstrationer skal stoppes, og at man skal undgå finansiering af medier, der systematisk udbreder intolerance over for migranter.

Dertil kommer lettere hjemsendelse af migranter.

Et næsten enigt FN stemte i juli 2018 for pagten, der sætter standarder for, hvordan verdens 260 mio. anslåede migranter skal behandles. Men først meldte Ungarn fra. Så Østrig. Kroatien, Tjekkiet, Polen og Bulgarien er på vej ud.

DF har længe opfatter pagten som dårligt nyt for Danmark, og i august 2018 spurgte DFs Kenneth Kristensen Berth, hvorfor i alverden regeringen bliver i aftalen. Udlændingeminister Inger Støjberg (V) forsikrede ifølge Jyllands-Posten, at »aftaleteksten fastslår, at stater suverænt selv kan bestemme, hver den kan rejse ind i landet, hvilket har været afgørende for Danmark gennem forhandlingsforløbet.«