»Den her udmelding vil gå over i den radikale historie som et af de største svigt«: Hård kritik af Sofie Carsten Nielsens valgkrav

De borgerlige partier er skuffede over Radikale Venstres beslutning om at frede Mette Frederiksen i forhold til en mulig rigsretssag. Radikale må vægte ministerbiler højere end retsstaten, lyder det i blå blok.

Ifølge Radikale Venstres Sofie Carsten Nielsen har statsminister Mette Frederiksen optrådt »egenrådigt« og »magtfuldkomment«, ligesom statsministeren har håndteret minksagen dybt kritisabelt. Derfor ønsker Radikale Venstre et snarligt folketingsvalg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi skal til folketingsvalg senest til efteråret. Det er meldingen fra Radikale Venstres politiske leder, Sofie Carsten Nielsen, efter at partiet i dag holdt møde med sit bagland om minksagen.

Hvis ikke statsministeren udskriver folketingsvalg, inden Folketinget åbner i oktober, vil Radikale Venstre møde op med en mistillidsdagsorden.

Trods udsigten til et snarligt minkvalg er de borgerlige partier dog langtfra tilfredse med Radikale Venstres meddelelse.

»Det er helt utrolig pjokket af et parti, der hævder, at det beskytter retsstaten, at man så alligevel ikke har mod og mandshjerte til at gå op imod Mette Frederiksen. Det må være et udtryk for, at ministerbiler er vigtigere end retsstaten. Derfor mener jeg, at den her udmelding vil gå over i den radikale historie som et af de største svigt,« siger Dansk Folkepartis partiformand, Morten Messerschmidt, til Berlingske.

Morten Messerschmidt forklarer, at han ser frem til et snarligt folketingsvalg.

Her vil partiet blandt andet gå til valg på at få en advokatvurdering af statsminister Mette Frederiksens rolle i minksagen.

Det samme ønsker de øvrige partier i blå blok. Senest meddelte De Konservatives partiformand om dette på Twitter fredag middag.

Sofie Carsten Nielsen præsenterede kravet om et valg til Folketinget på Facebook, efter at der var afholdt møder i den radikale folketingsgruppe og med hovedbestyrelsen lørdag.

Det begrunde partilederen blandt andet med den »enerådighed« og »magtfuldkommenhed«, hun har oplevet fra Mette Frederiksen under statsministerens regeringsperiode.

»Redegørelsen efterlader ingen tvivl tilbage om, at regeringen har forvaltet sin magt på en meget uhensigtsmæssig måde. For godt et halvt år siden kritiserede vi i Radikale Venstre offentligt regeringen for magtfuldkommenhed og egenrådighed. Det gjorde vi, fordi vi oplevede en magt, der lukkede sig om sig selv. En magt, der blev uhensigtsmæssigt centraliseret,« skrev Sofie Carsten Nielsen blandt andet på Facebook.

Den radikale leder finder dog umiddelbart ikke behov for, at der udarbejdes en advokatvurdering af Mette Frederiksens rolle i minksagen, skrev Sofie Carsten Nielsen også:

»Dels står det klart, at kommissionen lægger Mette Frederiksens forklaring til grund. Mette Frederiksen talte ifølge kommissionen sandt, da hun sagde, at hun ikke kendte til den manglende hjemmel. Dels er der intet i beretningen, der understøtter, at statsministeren har handlet groft uagtsomt. Dermed er der intet grundlag for at føre en rigsret.«

Det skuffer de borgerlige partier:

»Det er jo en vittighed. Så straffen for et grundlovsbrud bliver at udskrive et folketingsvalg, som alligevel var forberedt af statsministeren. Dermed holder alle de skåltaler, som De Radikale har holdt om retsstaten kun, indtil de duftede læderet i ministerbilerne. Jeg glæder mig til valgkampen, og jeg glæder mig til, at flertallet skifter, så vi kan en advokatvurdering af Mette Frederiksens rolle,« siger Liberal Alliances partiformand, Alex Vanopslagh.

De Konservatives politiske ordfører, Mette Abildgaard, er enig:

»Jeg er dybt skuffet over, at Radikale ikke vil være med til at undersøge statsministerens rolle i denne sag. Der er ikke sket en vurdering af, om hun optrådte groft uagtsomt, og om det derfor var muligt med en rigsretssag. Så jeg kan ikke tolke meldingen som andet, end at partitoppen har givet et løfte om, at det ikke skulle gå den vej.«