Den blev forbudt for længe siden – men Fødevarestyrelsen har alligevel fundet giften i madvarer flere gange i år

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier.

Fødevarestyrelsen har inden for 2022s tre første måneder fundet spor af det forbudte og skadelige pesticid chlorpyrifos syv gange i varer, der var til salg i danske butikker. Stoffet blev fundet i krydderier, ris, hvedekerner og knækket hvede fra udlandet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen, godmorgen, så er vi her igen.

I dag er det onsdag, og hvad sker der på den?

Det må tiden vise, men sikkert er det, at der er 150 dage tilbage af 2022, og det er simpelthen sådan et godt og rundt tal, at I ikke skulle snydes for den information.

Vanen tro har vi været tidligt oppe for at bladre landets aviser og nyhedssites igennem for at finde de vigtigste nyheder til jer, og som altid er der rigeligt at tage fat på.

I dette overblik kan I derfor læse om voldsomme konsekvenser af snus, som flere og flere tandlæger finder skader efter hos deres patienter. Vi skal også forbi syv fund af et forbudt stof i danske madvarer og et brev til landets skoleledere.

Inden vi når til vejs ende, skal vi også forbi en eksplosiv vækst i til salg-skilte og en stigning i antallet af smittede med abekopper, som nu får Sundhedsstyrelsen til at overveje næste træk.

Lad os komme i gang – og velkommen til dagens overblik!

Varige skader på tænder og hjerne

Vi starter overblikket med en artikel fra Berlingske.

Her fremgår det, at tandlægen Susanne Kleist har lagt mærke til en tendens, som nu får hende til at råbe op.

Hun ser nemlig jævnligt patienter med skader i tandkødet, fordi de har haft snuslignende produkter til at sidde under overlæben.

Men det er altså langt fra kun Susanne Kleist, der har lagt mærke til skaderne efter snus.

En undersøgelse fra Tandlægeforeningen viser, at 52 procent af lægerne på 925 klinikker inden for de seneste tre år har haft patienter i stolen med skader i tandkødet.

»Det er vigtigt, at forældre er opmærksomme på, hvor udbredt snus er ved at blive, og tager en snak med deres børn. Snus er nemmere at skjule, fordi det er røgfrit, og derfor er der mange, der ikke er klar over, at deres børn tager det,« siger Susanne Kleist og fortsætter:

»Det kan give varige skader både på tænder og på hjernen, og det skal forældre være opmærksomme på.«

Du finder artiklen her.

Læsset er tæt på at vælte

Vi går videre til Dagbladet Information.

Her kan man læse, at den stadig strammere retspolitik har overbebyrdet domstolene i en sådan grad, at sagsbehandlingstiderne nu er så lange, at næsten alle aktører er enige om, at situationen er helt og aldeles uacceptabel.

Sagerne, der tager længere og længere tid, fordi de bliver mere og mere komplekse, tårner sig op rundt omkring hos landets domstole, mens politi og anklagemyndighed har fået flere midler til at øge deres produktion, og det har kun gjort bunkerne større.

Læsset er med andre ord ved at vælte.

Information har forsøgt at få interview med justitsminister Mattias Tesfaye (S) om sagen, men det har ikke været muligt grundet ferie. Ministeren oplyser i et skriftligt svar, at han efter ferien vil tale med retsordførerne om de lange sagsbehandlingstider.

Du finder artiklen her.

Alle skoleledere har modtaget et brev

Vi haster videre til Politiken.

Et nyt skoleår står for døren, og det fremgår i den dugfriske avis, at samtlige af landets skoleledere har modtaget et brev, der har Sundhedsstyrelsen, Danske Gymnasier, Danske Erhvervsskoler, gymnasier og lederne som afsender.

I brevet opfordrer aktørerne til, at man holder perioden fra skolestart og frem til efterårsferien fri for alkohol, mens der også lyder en opfordring til, at den enkelte skoleleder lige ser den pågældende institutions alkoholregler efter i sømmene.

»Det er vigtigt, at vi tager ansvar, og at vi er helt tydelige på, hvad det er for nogle signaler, vi sender. Vi ved jo, at alkohol er skadeligt, også i små mængder, især i en alder, hvor hjernen stadig er under udvikling«, siger Niels Sandø, enhedschef i Sundhedsstyrelsen.

Over 100 tilfælde af abekopper

Vi går videre til Jyllands-Posten.

Her kan man i dag læse, at smitten med abekopper i Danmark nu har nået et niveau, der bekymrer Sundhedsstyrelsen i en sådan grad, at styrelsen nu overvejer at tilbyde vaccination til risikogruppen i stedet for kun at vaccinere nære kontakter til smittede.

Tirsdag oversteg antallet af smittede 100, og smittespredningen ser kun ud til at tage fart.

Ifølge Helene Probst, vicedirektør i Sundhedsstyrelsen, udgøres risikogruppen i øjeblikket af »mænd, som har sex med mænd og typisk flere partnere«, men hun understreger, at alle uanset køn og seksuel orientering kan blive ramt af virussen.

Du finder artiklen her.

Eksplosiv vækst i til salg-skilte landet over

Næste historie finder vi hos Berlingske.

Her fremgår det, at antallet af til-salg-skilte er vokset eksplosivt over hele landet, efter at markedet lå ret stille under coronakrisen.

Nye tal fra Boligsiden viser, at udbuddet af huse, ejerlejligheder og sommerhuse til salg på landsplan den seneste måned er steget henholdsvis 4,0 procent, 7,4 procent og 0,9 procent.

Der er nu flere boliger til salg, end der bliver solgt, og derfor stiger det samlede udbud, lyder det fra Jeppe Juul Borre, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.

»Boligkøberne har fået betragteligt mere at vælge mellem. Handelsaktiviteten er faldet, og det giver rum og plads til, at der igen hober sig mere op på hylderne ude hos mæglerne,« skriver han.

Udbuddet stiger for femte måned i træk, men det er altså ikke usædvanligt, lyder det fra Jeppe Juul Borre. Det sker ofte i sommermånederne, som vi befinder os i nu.

Så hvis man er på jagt efter en ny bolig, så er der godt nyt forude – prisfald lurer nemlig i horisonten.

Du finder historien her.

Syv fund af forbudt stof

Den sidste historie finder vi hos Politiken.

Her kan man læse, at Fødevarestyrelsen har fundet spor af det forbudte og skadelige pesticid chlorpyrifos i varer i danske butikker.

Helt konkret er der tale om syv fund af det forbudte stof, og det er fundet i krydderier, ris, hvedekerner og knækket hvede – alt sammen importeret fra udlandet.

Miljømedicineren Philippe Grandjean fortæller om stoffet, at »chlorpyrifos skader hjernens udvikling«, men det har ikke stor betydning for sundheden, hvis man udsættes for det gennem eksempelvis krydderi, fordi mængden i så fald vil være ganske beskeden, lyder det fra den danske professor.

Henrik Dammand Nielsen, chef for kemi og fødevarekvalitet i Fødevarestyrelsen, fortæller derudover, at der trods fundene ikke er tale om et massivt problem:

»Det er syv fund for mange. Men det tyder ikke på, at der er tale om et massivt problem. Vi tager det som et udtryk for, at vores egenkontrol virker, og at vi tager mange prøver. Vi er ikke så naive, at vi tror, at vi finder alle varer med chlorpyrifos, men vi har et godt overblik«.

Du finder artiklen her.

Det sker i dag

Onsdag begynder dette års Smukfest i Bøgeskoven ved Skanderborg, og i aften skal både Limp Bizkit og Justin Bieber spille for festivalgæsterne.

Det er selvfølgelig svært at toppe det, men det er faktisk alligevel lidt det, Ed Sheeran har gjort. I løbet af de næste fire dage skal den britiske musiker spille ikke færre end fire koncerter for i alt 150.000 gæster i Øresundsparken, og det er ifølge Ritzau første gang i dansk musikhistorie, at én kunstner har tiltrukket et så stort publikum.

I den mindre kulørte afdeling finder der i dag et ganske specielt retsmøde sted i Københavns Byret. Sagen handler om hvidvask af 130 millioner kroner, og en 45-årig mand har været varetægtsfængslet siden december sidste år.

Berlingske følger også den spændte situation i Taiwan, hvor den amerikanske toppolitiker Nancy Pelosi i dag skal møde præsidenten og parlamentet. Hendes besøg har bragt Kina i affekt, og kineserne har i aftes og i nat flere gange sendt fly ind over taiwanesisk territorium.

Det var alt, vi nåede i dag. Tak, fordi I læste med. Dagens overblik vender tilbage i morgen.