De Radikale vil følge Tyskland og lempe rejsevejledningerne til EU-lande

Onsdag besluttede Tyskland at give tyskerne lov til at rejse til samtlige EU-lande fra 15. juni, og de interne rejsemønstre i EU er dermed sat i bevægelse. Men i Danmark frarådes unødvendige rejser til alle andre lande end Tyskland, Norge og Island helt frem til 31. august. De Radikale mener, at det er svært at forklare, hvorfor Danmark skal stå uden for den generelle genåbning af Europa.

Radikale Venstres udenrigsordfører, formand for udenrigspolitisk nævn og tidligere udenrigsminister, Martin Lidegaard, mener, at det bliver sværere og sværere at forstå, at Danmark vil fraråde alle ikkenødvendige rejser til EU-lande frem til 31. august, mens resten af Europa åbner for rejser. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Den tyske udenrigsminister, Heiko Maas, tog onsdag et lille skridt i en klar retning. Rejsevejledningerne for tyske borgere lempes, og Tyskland fraråder fra 15. juni ikke længere rejser til samtlige 27 EU-lande samt Schweiz, Lichtenstein, Island, Norge og Storbritannien.

»Vi har i dag besluttet at ophæve den generelle advarsel mod rejser for EU, Schengen-associerede lande og Storbritannien og erstatte den med individuelle rejsevejledninger,« erklærede Heiko Maas og satte dermed skub i en udvikling, som flere sydeuropæiske lande har set frem til.

Spanien, hvor 13 procent af landets bruttonationalprodukt kommer fra turisme, har allerede varslet, at landet vil tage imod europæiske turister, ligesom Italien har genåbnet grænserne for europæiske turister.

»Når et stort ansvarligt land – og det gælder både økonomisk og sundhedsfagligt – som Tyskland beslutter sig for at lempe rejsevejledningerne, så sender det et kraftigt signal om, at nu skal der åbnes for handel og rejser i EU. Den udvikling, må vi forvente, er hermed sat i gang,« siger Radikale Venstres udenrigsordfører, formand for udenrigspolitisk nævn og tidligere udenrigsminister, Martin Lidegaard.

Men den udvikling er Danmark ikke en del af. Fredag sagde Mette Frederiksen det klart og umisforståeligt på et pressemøde i Spejlsalen i Statsministeriet. Grænserne til Tyskland, Norge, og Island bliver åbnet med visse restriktioner, men:

»For alle andre lande vil rejsevejledningen stadigvæk være orange. Det gælder for resten af Europa, og det gælder for resten af verden,« sagde Mette Frederiksen.

Orange er den farvekode, som angiver, at Udenrigsministeriet »fraråder alle ikkenødvendige rejser«, og den gælder frem til 31. august.

»Og den beslutning bliver sværere og sværere at forstå. Jeg har svært ved at se en situation for mig, hvor hele resten af Europa lukker op, imens Danmark holder sine grænser hermetisk lukkede og anbefaler alle sine borgere ikke at rejse ud,« siger Martin Lidegaard.

»Jeg vil kraftigt opfordre regeringen til nøje at følge udviklingen i Europa og overveje, om den tre måneders tidshorisont, som regeringen har lagt ud, nu også er det rigtige at gøre,« siger han.

Selvfølgelig, understreger Martin Lidegaard, skal man også følge med i udviklingen af smittetrykket.

»Men det forventer jeg også, at Tyskland gør, og de vurderer, at de kan lempe rejsevejledningen for deres egne borgere, så de kan rejse ud i Europa. Vi forventer også, at det vil betyde, at Tyskland også vil åbne for at modtage borgere fra EU-lande. Andet ville være mærkeligt, og så nærmer vi os en egentlig genåbning af grænserne, som er det signal, jeg læser ind i udviklingen,« siger Martin Lidegaard.

»Tyskland siger jo ikke, at de anbefaler alle deres borgere at rejse rundt i vildskab, men de lemper rejsevejledningerne med en klar interesse i, at det vil være med til at sætte skub i den europæiske økonomi,« siger han.