De er unge, de er klimabekymrede – og regeringen vil lytte til dem

Klimaministeren præsenterede onsdag et ungeklimaråd, der skal rådgive regeringen i klimaspørgsmål. »Jeg forventer, at vi bliver taget seriøst,« siger rådets formand, den 25-årige Monika Skadborg.

25-årige Monika Skadborg fra København er formand for regeringens Ungeklimaråd på ti medlemmer, som klimaminister Lars Christian Lilleholt præsenterede onsdag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Regeringen har fået en ung og vaks klimavagthund.

Det står klart, efter at klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) onsdag præsenterede regeringens dugfriske Ungeklimaråd bestående af ti klimabekymrede danskere i alderen 17 til 27 år.

»Jeg tager det som et udtryk for, at man rigtig gerne vil lytte til unge menneskers bekymringer omkring klimaet og bruge vores input,« sagde Ungeklimarådets formand, den 25-årige Monika Skadborg fra København.

»Jeg forventer, at vi bliver taget seriøst,« sagde hun videre – og tilføjede, at rådet »vil holde øje med«, om regeringen opfylder sine klimamål, og at hun forventer at komme med »rigtigt ambitiøse input« til regeringen.

Klimaministeren bekræftede, at han agter at lytte til de råd, som Ungeklimarådet vil komme med hen ad vejen, og at »man sagtens kan forestille sig«, at de unges råd vil komme til at afspejle sig i dansk politik.

Unges klimafrygt

Ungeklimarådets medlemmer er bredt sammensat både aldersmæssigt og geografisk og tæller blandt andet en maskinmesterelev fra Fredericia, en jurastuderende fra Odense, en lærervikar fra Silkeborg og – som den yngste – den 17-årige Nikolaj Bang Høfler, der går i 2.G på Frederikshavn Gymnasium. Han er blandt andet udpeget for sit medlemsskab af det første lokale ungeklimaråd i landet.

»Det er et yderst kvalificeret Ungeklimaråd, som jeg forventer mig meget af,« sagde Lilleholt.

Ifølge Monika Skadborg, der var ungdomsdelegeret ved det globale FN-klimamøde i december i den polske by Katowice, er ungdommen i både Danmark og hele verden i stigende grad bekymret for klimaforandringerne:

»Alle målinger viser, at flertallet af unge er meget bekymrede. De er generelt meget oplyste, de ved godt, hvad der kommer, og derfor er vi interesseret i at handle nu frem for senere,« forklarede den nybagte formand, der selv har skåret ned på sit kødforbrug og overvejende benytter sig af offentlig transport.

Hensigten er, at Ungeklimarådet skal mødes med klimaministeren to gange årligt. På møderne vil de unge rådsmedlemmer præsentere en række anbefalinger, som de er nået frem til, blandt andet på baggrund af rapporter og input fra andre unge landet over. De ti medlemmer er udvalgt blandt næsten 400 ansøgere.