Danskere dropper metro og tog i myldretiden i stor stil: »Vi forventer, at frafaldet af passagerer vil stige i de næste dage«

Der var færre passagerer i togene i morges, melder både Metroselskabet og DSB. Det sker, efter at regeringen tirsdag opfordrede danskerne til at fravælge offentlig transport i myldretiden.

Onsdag morgen var der blevet markant længere mellem passagererne i metro og tog. Folk har lyttet til regeringens rejseanbefalinger i forsøget på at bremse coronavirus, og frævælger i stor stil offentlig transport i myldretiden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard

Regeringen har anbefalet danskerne at undgå at rejse med tog, metro og bus i myldretiden i forsøget på at bremse spredningen af coronasmitte herhjemme.

Og danskerne har lyttet og i stor stil fundet andre veje til arbejdet i morges, lyder det fra både Metroselskabet og DSB.

Tal fra Metroselskabet viser, at der onsdag morgen rejste cirka 38.000 passagerer med metroen i tidsrummet fra klokken syv til ni. Det er godt 30 procent færre end på en normal hverdagsmorgen i samme tidsrum.

»Det kan tyde på, at mange har lyttet til anbefalingerne om at forsøge at tilrettelægge deres rejse, så de undgår myldretiden – så mange tak til passagererne for at hjælpe. Vi vil sammen med vores passagerer fortsat arbejde på at forhindre, at vi står for tæt i metroen, og vi forventer, at frafaldet af passagerer vil stige i de næste dage,« skriver Henrik Plougmann Olsen, adm. direktør i Metroselskabet i en e-mail til Berlingske.

Samme tendens ser man hos DSB. Her har man ikke præcise målinger endnu, men informationschef Tony Bispeskov siger til Berlingske, at det var tydeligt allerede i morges, at der var blevet bedre plads i både fjern- og regionaltog samt S-togene.

»Mange kunder har valgt ikke at tage toget i morges – op mod halvdelen af kunderne på nogle afgange har valgt ikke at tage afsted,« forklarer informationschefen og uddyber, at passagererne i stedet vælger senere afgange, arbejder hjemme og finder alternative transportmidler, når de skal på arbejde.

Det var som led i statsminister Mette Frederiksens (S) pressemøde tirsdag, at regeringen meldte de nye anbefalinger ud til både rejsende og trafikselskaber, som konkret handler om at skabe større afstand mellem passagererne i busser, metro og tog – tiltag som i det større billede skal være med til at forhindre spredningen af coronavirussen herhjemme.

Blandt andet opfordrer man de rejsende til at vælge afgange uden for myldretiden, hvis de kan, og samtidig skal de søge at holde afstand til andre passagerer, når de færdes i tog, bus og metro. Trafikselskaberne er blandt andet blevet bedt om at indsætte flere togvogne, busser og afgange samt at fortælle passagererne om god adfærd.

Længere tog og større hensyn

Hos Metroselskabet forklarer man, at man nu kører med maksimal kapacitet fra klokken 6-20, kører informationskampagne med myndighedernes anbefalinger, samt at man har »styrket rengøringsindsatsen«, så personalet løbende vasker gelændere, stænger, stropper og touch screens.

Også hos DSB har man indsat ekstra vogne på 150 afgange indtil videre, fortæller Tony Bispeskov.

»Dels for at sikre, at der er bedre plads i togene, men også for at være klar på, at situationen nu er anderledes,« siger han og tilføjer: »Vores kunder vil givetvis vælge nogle andre transporttider, og der står vi os bedst rustet ved også uden for myldretiderne at have så mange togsæt som muligt.«

I løbet af onsdag morgen skrev flere på sociale medier, at de havde oplevet aflåste og manglende togsæt, der gjorde, at pladsen alligevel blev trang i toget.

»Vi er opmærksomme på, at der er enkelte afgange, hvor det kniber med plads. Men vi opfordrer også vores kunder til at vise hensyn til andre og udvise forståelse og samfundssind,« siger Tony Bispeskov.

I de situationer opfordrer DSB sine kunder til dels at fordele sig bedst muligt i toget. Eller vente.

»Hvis man har mulighed for det, så kan det også være, at man kan tage en senere afgang, hvor der så er mulighed for, at der er bedre plads,« forklarer informationschefen.

DSB oplyser derudover, at man overvejer muligheden for, at passagererne skal foretage pladsreservationer, så man kan kontrollere antallet af passagerer på de mest populære afgange i myldretiden.