Dansker evakueret fra Kina på vej hjem: Indlægges i isolation

En dansker, der har været i karantæne i Belgien, indlægges i isolation på Hvidovre Hospital.

Billede fra det belgiske forsvars hjemtagelse af borgere fra Hubei-provinsen i Kina. Ti evakuerede danskere ankom med flyet i Bruxelles søndag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Vincent Bordignon/Belgian Defenc/Ritzau Scanpix

En dansk statsborger, der har været evakueret fra Kina og siden været indlagt i Belgien, er på vej hjem til Danmark, hvor vedkommende vil blive modtaget i isolation på Aarhus Universitetshospital.

Det oplyser Udenrigsministeriet på Twitter. Her lød det i første omgang, at den danske borger ville blive modtaget på Hvidovre Hospital.

Men ændringer i logistikken gør, at borgeren i stedet køres til Aarhus Universitetshospital, der varetager det vestdanske beredskab.

Det var oprindeligt planen, at borgeren skulle med fly fra Belgien til lufthavnen i Roskilde.

Men transporten sker i stedet med ambulance.

Borgeren er tidligere testet fri for coronavirus, men skal alligevel modtages i isolation.

Det skyldes, at borgeren var om bord på et fly fra Kina til Belgien, hvor der efterfølgende er konstateret smitte hos en person.

»I flyet på vej til Belgien blev det senere konstateret, at en af de andre passagerer er smittet. Det vil sige, at den danske borger også er blevet eksponeret på turen til Belgien.«

»Derfor bliver borgeren også undersøgt ved ankomsten til Danmark af den højeste faglige ekspertise, som så vurderer, hvordan vedkommende har det,« forklarer overlæge Bolette Søborg, Sundhedsstyrelsen.

Udgangspunktet er således, at borgeren modtages i isolation. Men hvor længe borgeren skal forblive i isolation, vil lægerne på sygehuset i Aarhus afgøre.

Borgeren vil efter planen ankomme onsdag aften til Aarhus Universitetshospital.

Alle danskere borgere, der er vendt hjem fra Hubei-provinsen i Kina fredag og søndag, er testet negativ for coronavirus.

Samlet er der tale om 11 danskere samt en udsendt fra Udenrigsministeriet, der har båret sikkerhedsudstyr under hele hjemrejsen.

Ud fra et forsigtighedsprincip har myndighederne valgt at fastholde overvågningen af de hjemvendte.

Sundhedsstyrelsen er således i daglig kontakt med dem, og de skal måle deres temperatur hver dag.

Coronavirusset opstod før nytår i storbyen Wuhan i det centrale Kina. Foreløbig er over 17.000 mennesker smittet og flere end 490 døde af sygdommen.

Den smitsomme sygdom har udløst store reaktioner i Kina for at begrænse smitten.

Langt de fleste smittetilfælde og dødsfald er registreret i Kina, men smitten er dog også registreret i 27 andre lande herunder Sverige, Finland og Belgien.

Endnu er ingen døde af coronavirus i Europa.

/ritzau/