Danske soldater risikerer udsendelse, selv hvis deres personlige oplysninger er lækket

Et omfattende databrud betyder, at billeder og pasnumre på mere end 3.000 ansatte i Forsvaret er blevet kompromitteret. Det betyder dog ikke, at soldater ikke kan blive genudsendt – også selv om deres oplysninger i princippet kan være faldet i fjendernes hænder.

(ARKIV) Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Når danske soldater i fremtiden lander i Afghanistan eller Irak, kan der i teorien være nogen, som venter med både deres navn og billede. Det hænger sammen med det store databrud, der har ramt Forsvaret.

Konkret kan mere end 3.000 ansatte blandt udsendte og besøgende delegationer have fået deres personlige oplysninger, som CPR-numre, navne, pasnumre og foto, kompromitteret. De har alle det til fælles, at de har rejst i Mellemøsten fra slutningen af 2012 til udgangen af 2016 – hvorvidt de selv ved det, er dog usikkert.

I en pressemeddelelse fredag fremgår det, at Forsvaret opfordrer de »muligt berørte« til at kontakte enten Forsvarets Efterretningstjeneste eller Politiets Efterretningstjeneste, hvis man oplever noget mistænkeligt. Det bunder blandt andet i, at man fra Forsvarets side ikke har kontaktet de potentielt berørte.

»Vi har valgt at orientere bredt om sagen,« siger chefen for Forsvarskommandoens operationsstab, oberst Michael Hyldgaard:

»Der er tale om rigtig mange mennesker, så vi har valgt at gøre det på denne måde.«

Så kort sagt: Alle er ikke blevet informeret om dette her. Man skal aktivt ringe ind til Forsvaret og spørge, om ens data er blevet kompromitteret?

»Der har været flere end 3.000 medarbejdere gennem området, og de kan potentielt være berørt. Men det er ikke sikkert, at de berørt, det er også derfor, at vi vælger at gøre sådan her,« siger Hyldgaard.

Har ikke kendskab til hændelser

Oberst Michael Hyldgaard lægger vægt på, at Forsvaret ikke vurderer, at databruddet vil kompromittere de danske soldaters sikkerhed generelt. Det samme gælder risikoen for genudsendte soldater.

»Der vurderer vi, at risikoen er meget lille,« siger Michael Hyldgaard.

Hvad bygger den vurdering på?

»At vi ikke har kendskab til nogle hændelser, der kan relateres til dette her indtil videre. Det er den vurdering, der er til grund for det. Men vi skriver jo også, at kompromitteringen af den slags oplysninger kan øge risikoen for forsøg på eksempelvis hvervning eller chikane ved rejse i området – men vi har ikke oplevet noget.«

Oberst Michael Hyldgaard

»De kan godt blive genudsendt igen.«


Betyder det reelt set, at danske soldater kan risikere at blive udsendt uden at vide, hvorvidt deres personlige oplysninger og billede er blevet lækket?

»Som konsekvens af dette her har vi jo rettet op på procedurerne,« siger obersten.

Det besvarede jo ikke spørgsmålet. Kan danske soldater risikere at blive genudsendt uden reelt at vide, hvorvidt deres personlige oplysninger og billede har været en del af dette databrud?

»De kan godt blive genudsendt igen.«

Uden at vide, hvorvidt deres oplysninger er i omløb?

»Ja, det kan de godt.«

Har man taget konsekvensen, at der er nogle, som ikke kan rejse i området?

»Som konsekvens har vi rettet op på vores procedurer. Vi kan godt sende folk ud igen, som har været igennem dette og muligvis har fået kompromitteret nogle af deres oplysninger.«