Danske børn bestiller ulovlige knive på nettet hver uge

Politiet modtager flere anmeldelser af ulovlige knive, der bliver tilbageholdt i tolden i Københavns Lufthavn. Tre til fem gange i ugen er det børn, der står bag købet.

Kontroldirektør ved Toldstyrelsen i Skat, Preben Bucholtz fortæller, at styrelsen ser en stigning i de ulovlige computespil-knive, der bliver sendt til Danmark. ARKIVFOTO Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Skipper

Hver uge beslaglægger tolden i Københavns Lufthavn ulovlige knive, der er købt af danske børn over nettet. Hos Toldstyrelsen i Skat bekræfter man tendensen, men kontroldirektør Preben Buchholtz har ikke et tal på, præcist hvor mange af de beslaglagte pakker, der indeholder ulovlige knive bestilt af børn.

»Vi ser generelt en stigning i antallet af knive, der kommer ind, men vi har ikke isolerede tal for antallet af Counter strike-knivene, og jeg kan derfor ikke udtale mig om omfanget,« skriver Preben Buchholtz i en mail til Berlingske.

Både hos Københavns Politi og Nordjyllands Politi er man bekendt med problemet. I København er de nøjagtige tal ikke behandlet endnu, men politikommissær René Kortegaard-Jensen, der er leder af Forebyggelse Aalborg, fortæller at i politikredsen i Nordjyllands er det mellem tre og fem af denne type sager om ugen, der handler om børn under 18 år.

»De vil måske gerne bare imponere vennerne, fordi de har købt en kniv, der er populær i fx Counterstrike. Men sådan en kniv er ofte udformet på en måde, der gør, at den er uden anerkendelsesværdigt formål og derfor ulovlig at være i besiddelse af i Danmark,« fortæller René Kortegaard-Jensen i en pressemeddelelse på politiets hjemmeside.

Børnene har typisk købt knivene på udenlandske hjemmesider via links i online spil som Counterstrike, og de er ikke nødvendigvis klar over, at kniven er ulovlig i Danmark. Ofte er de ulovlige knive efterligninger af de våben, som børnene bruge i sit computerspil.

På en række amerikanske hjemmesider kan man eksempelvis købe en ægte kniv for priser helt ned til 12 dollar. Det svarer til lige under 80 danske kroner.

»Uanset om en ulovlig kniv når frem til køberen eller ej, så kan det være en overtrædelse af våbenlovgivningen. Det kan føre til sigtelse, bøde, fængselsstraf eller som minimum, at de sociale myndigheder bliver inddraget,« advarer René Kortegaard-Jensen.

Politikommissæren opfordrer forældre til at være opmærksomme og tale med deres børn om, hvad de køber på nettet. Er man under 15 år, kan man ikke straffes, men politiet tager en bekymringssamtale med barnet og barnets forældre.

Unge over 15 år kan dog risikere bøder mellem 3-5000 kr.

»Kniven er ikke nødvendigvis lovlig, selv om den popper op i et lovligt spil eller på en lovlig hjemmeside,« siger René Kortegaard-Jensen.