Dansk pas er i top-10 over de mest magtfulde i verden

Den gennemsnitlige pasindehaver verden over kan rejse visumfrit til 107 lande. Danmark har adgang til 187.

Danmark er med i toppen, når det gælder de mest magtfulde pas i verden. (Arkivfoto) Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når coronakrise og rejserestriktioner engang tillader det, kan danskere boltre sig med at have en af de største bevægelsesfriheder i verden.

Således er der blot fem pas i Europa og otte i verden, der giver adgang visumfrit til flere lande end det danske.

Det viser en opgørelse fra Henley Passport Index, der løbende undersøger, hvilke pas det er nemmest at rejse rundt i verden med. Det skriver det amerikanske medie CNN.

Den gennemsnitlige pasindehaver kan rejse visumfrit til 107 destinationer. Det danske pas giver ifølge opgørelsen adgang til 187 lande.

De to mest magtfulde pas over hele udstedes i henholdsvis Japan og Singapore med adgang til henholdsvis 191 og 190 lande.

Det tyske pas placerer sig som det tredjemest magtfulde pas i verden sammen med det sydkoreanske og er det mest rejsevenlige pas i Europa med adgang til 189 lande.

Dernæst kommer Italien, Finland, Spanien og Luxembourg med adgang til 188 lande, inden Danmark rammer listen delt med Østrig.

I opgørelsen bliver der ikke taget højde for de enkelte landes aktuelle rejseforbud og -restriktioner.

»Det kunne være interessant at overveje, hvordan rejsefriheden ser ud for de engang magtfulde lande i den nuværende situation,« skriver Henley Passport Index i offentliggørelsen.

USA er lige nu placeret som nummer syv på listen, men hvis man inddrager EUs rejseforbud mod en række lande - herunder USA - rykker landet langt ned på listen. Det skriver CNN.

Med rejseforbud medregnet rykker USA dermed ned til Mexico, der ligger nummer 25 med adgang til 159 lande, skriver det amerikanske medie.

På listen over de pas, der giver den mest begrænsede adgang i verden, ligger lande som Nordkorea (39 destinationer), Syrien (29 destinationer) og Afghanistan (26 destinationer).

/ritzau/