Dansk CO₂-udledning er større end officielle tal viser

Kraftværker skifter kul ud med biomasse, men biomasse udleder også CO₂, og al udledning registreres ikke.

Arkivfoto: Flere kraftværker har skiftet kul ud med træ, træflis, træpiller og halm. Men det har ikke umiddelbart gavnet klimaet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens Danmark officielt udleder mindre og mindre CO₂, viser nye tal fra Energistyrelsen, at op mod 15 procent af vores udledning – den der stammer fra biomasse – ikke bliver registreret.

Det skriver Jyllands-Posten.

Flere kraftværker har skiftet kul ud med træ, træflis, træpiller og halm. Men det har ikke umiddelbart gavnet klimaet.

Faktisk er det modsatte tilfældet. Sådan lyder det fra nogle af Danmarks førende forskere inden for klima og biodiversitet.

Professor Jørgen E. Olesen fra Aarhus Universitet slår over for Jyllands-Posten fast, at biomasse ikke er CO₂-neutralt.

Han er bekymret for den omfattende omlægning fra kul til biomasse, som har fundet sted i fjernvarmesektoren. Det skyldes, at udledningen af CO₂ fra biomasse kun i begrænset omfang registreres i de officielle tal.

Energistyrelsen oplyser til Jyllands-Posten, at kun en del af de 6,9 millioner tons CO₂, som i 2020 blev udledt fra biomasse i Danmark, blev registreret i opgørelserne over Danmarks energiregnskab.

Det samlede energiregnskab var på 46,8 millioner ton CO₂. Udledning fra biomasse udgjorde dermed 15 procent.

En del af den CO₂, der udledes fra biomasse, bliver dog optaget af skovene. Men hvor meget vides ikke.

Officielt anses biomasse for at være CO₂-neutral, men ifølge Jørgen E. Olesen vil den udledte CO₂ fra biomasse først blive optaget af træerne i løbet af 30 til 100 år.

Også professor i biodiversitet ved Københavns Universitet Carsten Rahbek problematiserer den udbredte brug af biomasse.

»Hvis man ser på de globale klimaforandringer, er den mængde CO₂, der bliver udledt ved at brænde biomasse i stedet for kul, lige så stor, og klimaet er ligeglad med, om CO₂'en kommer fra kul eller fra afbrænding af træer,« siger han til Jyllands-Posten.

I en skriftlig kommentar til Ritzau opfordrer Danmarks Naturfredningsforening til, at fjernvarmeværkerne satser på blandt andet sol- og vindenergi i stedet for biomasse.

»Når man omlægger fra kul til biomasse, risikerer vi at lægge os fast på gårsdagens teknologi mange år frem i tiden i stedet for at lægge en reel grøn linje med ægte vedvarende energiløsninger nu,« siger organisationens generalsekretær, Maria Reumert Gjerding.

/ritzau/