Dansk AstraZeneca-stop trækker overskrifter over hele verden

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblik over dagens vigtigste historier – om den vedholdende coronakrise og de øvrige store begivenheder og samtaleemner i ind- og udland.

 
Sundhedsstyrelsen og Lægemiddelstyrelsen meldte onsdag ud på et pressemøde, at vaccineudrulningen i Danmark fortsætter uden brugen af AstraZeneca-vaccinen. Video: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix. Redigering: Mathilde Oddershede Geertsen. Fold sammen
Læs mere

Godmorgen og velkommen til dit daglige nyhedsoverblik dagen før Dronning Margrethe fylder 81 år, og dagen, hvor man måske burde højtideligholde, at Danmark i 1930 afskaffede dødsstraffen i civile straffesager.

Således beriget kan du, hvis du ikke fik nyheden med i går eller her til morgen, læse, at Sundhedsstyrelsen fremover ikke vil bruge AstraZeneca-vaccinen som en del af det danske vaccinationsprogram på grund af bekymringer om blodpropper.

Men vi begynder med dagens uomgængelige coronatal:

Skoler uden smittede lukket

Vi starter i egen forhave. I dagens Berlingske fortælles den aparte historie om, at skolerne i et af Herning Kommunes sogne mandag fik at vide, at de skulle lukke med det samme på grund af høje smittetal. Men der var ingen smittede elever på de to skoler i sognet.

Årsagen til de mange smittede skal nemlig særligt findes i et tæt befolket boligområde i sognet. Men børnene i det pågældende boligområde går altovervejende på skoler i et andet sogn. Skoler, som ifølge Hernings borgmester, Lars Krarup (V) ikke er blevet tvangslukkede.

Sagt på en anden måde: Skoler med elever fra smittede områder tvangslukkes ikke, men det gør skoler uden én eneste smittet – alt sammen på grund af den nye model. Læs historien og få forklaringen i Berlingske.

Læs hele historien her.

Pladsmangel i lufthavne når vi begynder at rejse

Der bliver trangt, når danskerne igen begynder at rejse. Kravet om at holde to meters afstand, og kravet om at passagerer skal have coronatest og fremvise coronapas vil skabe store udfordringer, hvis lufthavnen ikke skal blive en flaskehals, når vi skal rejse mere, end vi gør i dag. Det skriver Jyllands-Posten.

Med de nuværende regler og krav, vil lufthavnene ikke kunne håndtere sommertrafikken, mener Thomas Woldbye, der er administrerende direktør i Københavns Lufthavne A/S.

Han siger til avisen, at der simpelthen ikke er plads på grund af de gældende coronakrav. Derfor bliver myndighederne nødt til at ændre dem.

»Det nytter ikke, at lufthavnen kun kan rumme 10 procent af den normale kapacitet, hvis 60 procent vil ud at flyve,« siger Thomas Woldbye til avisen.

Læs hele historien her.

Få overblikket - hver dag


I dagens overblik giver Berlingske dig hver dag et overblik over de seneste udviklinger fra ind- og udland, samt dagens vigtigste historier. Med nyhedsbrevet Berlingske Morgen vil du hver morgen modtage overblikket i din indbakke.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver dag sender mig et nyhedsbrev med de seneste nyheder fra ind- og udland og vigtigste historier om coronavirussen. Nyhedsbrevet kommer hver dag, kl. 7 i hverdagen og kl. 8 i weekenden. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Sådan reagerer udlandet på dansk AstraZeneca-stop

Nyheden om de danske myndigheders beslutning om at lægge AstraZeneca-vaccinen på hylden går verden over. Det skriver Politiken.

Bangkok Post skriver:

»Danmark dropper AstraZeneca-vaccinen én gang for alle – som det første land i Europa«, og fortæller, at det sker på trods af WHOs anbefalinger om at bruge vaccinen.

»Som den første i verden – Danmark skrotter AstraZenecas covid-19-stik,« skriver Reuters

New York Times er mere nøgtern:

»Danmark siger, at de permanent stopper brugen af AstraZeneca-vaccine.« Avisen understreger, at den danske beslutning er »endnu et tilbageslag for AstraZeneca-sprøjten, som er nem at opbevare og relativt billig, og som var ventet at skulle være grundlaget for vaccinationskampagner over hele verden«.

I Norge skriver NRK:

»Danmark er det første land, som dropper den helt,« skriver norske NRK.

Læs hele historien her.

Regeringen og partier vil øge kampen mod økonomisk kriminalitet

Bedre skattekontrol og samarbejde mellem myndigheder. Det er blandt værktøjerne, der skal sætte en kæp i hjulet på den organiserede økonomiske kriminalitet. Det blev, ifølge Dagbladet Information, konklusionen efter et samråd i Folketinget onsdag.

Samrådet var indkaldt på baggrund af en artikelserien skrevet i et samarbejde mellem Dagbladet Information og erhvervsmediet Finans.

I samrådet deltog blandt andre skatteordførerne Rune Lund fra Enhedslisten og Kathrine Olldag fra De Radikale, der havde indkaldt justitsminister Nick Hækkerup (S) og skatteminister Morten Bødskov (S) til at forklare, hvad regeringen har tænkt sig at gøre med den organiserede kriminalitet.

Justitsminister Nick Hækkerup fortalte, at antallet af underretninger til Hvidvasksekretariatet er vokset fra cirka 15.000 i 2015 til over 70.000 i 2020, og skatteminister Morten Bødskov erkendte, at skattekontrollen ikke har været prioriteret tilstrækkelig højt.

Læs hele historien her.

Ikke uretfærdigt at vaccinere udsatte områder

Af egen Berlingske-avl kan du også læse historien om, at visse boligområder og kommuner i Danmark bliver ved med at toppe coronalisterne. I Norge sender de ekstra doser til dele af Oslo af samme årsag og en uafhængig ekspertgruppe konkluderer, at man bør vaccinere langt flere i de udsatte områder, og at hele landet vinder på modellen. Gør det samme i Danmark, lyder det fra en af Danmarks mest coronaudsatte kommuner.

En norsk ekspertgruppe mener, at nok kan det virke »uretfærdigt« og som forskelsbehandling, at en hel bydel med måske yngre socialt udsatte og mange indvandrere vaccineres før andre jævnaldrende og ældre i områder, hvor der ikke er smitte – måske folk i mindre byer eller landområder – men, at det er sund fornuft, mener udvalget, og til gavn for hele Norge. Det sparer nemlig penge, redder flest mulige liv, og gør det muligt at genåbne hele samfundet hurtigere.

Læs hele historien her.

Dagens citat:

»Vi er ikke bivirkningsforskrækkede.«

Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen ved onsdagens pressemøde om det danske AstraZeneca-stop.

Det sker i dag

  • Verdens bedste pressefoto kåres i Amsterdam ved World Press Photo. Prisuddelingen holdes igen i år online. Meddelelsen om blandt andet årets billede (Photo of the Year) sker fra klokken 15.00.
  • I dag i Paris afholdes det sidste retsmøde i ny retssag mod den tidligere franske præsident Nicolas Sarkozy. Han er tiltalt for at have anvendt ulovlig finansiering af valgkampen op til præsidentvalget i 2012. Sarkozy blev tidligere i marts i en anden sag idømt tre års fængsel for at have forsøgt at bestikke en dommer. Det er uvist, hvornår der afsiges dom i den ny retssag.
  • Klokken 18.00 i Stuttgart afslører Mercedes-Benz deres nye luksus elbil. Den nye Mercedes EQS skal konkurrere med lignende elbiler i luksusklassen som Porsche Taycan, Audi e-tron GT og Tesla Model S.
  • Det er to år siden (15. april 2019), den kendte katedral, Notre Dame i Paris, brændte og et af spirene styrtede sammen. Skaderne ved branden var omfattende. Det var i forbindelse med en igangværende restaurering, at branden begyndte. Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, har lovet, at Notre Dame vil være genopbygget senest i 2024.