Danmarks travle kronprinsesse fylder år

Tirsdag den 5. februar hejser kongehuset flaget, når kronprinsesse Mary fylder 47 år.

Ved kronprinsessens besøg på Færøerne besøgte hun både en skole, en daginstitution og et kvindehus. Kronprinsfamilien afsluttede turen med en gudstjeneste i en kirke i byen Sandavági. (Arkivfoto) Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

2018 bragte kronprinsesse Mary forbi Kenya, Færøerne og Finland, og hun var sågar æresgæst hos pave Frans i Vatikanet i den italienske hovedstad, Rom.

Det har været et travlt år for kronprinsesse Mary, der tirsdag den 5. februar fylder 47 år.

Sammen med resten af kronprinsfamilien var hun i august på Færøerne, hvor hun iført færøsk nationaldragt blandt andet lærte om kaproning og færøsk kædedans.

I november besøgte kronprinsesse Mary Kenya i forbindelse med Danmarks Indsamling 2019, der i år havde fokus på verdens udsatte piger.

Her kunne kronprinsessen se den uretfærdighed, som mange piger og kvinder lever under, og til DR's store indsamlingsshow kunne hun fortælle om problemerne i det østafrikanske land.

»I bund og grund handler det om retfærdighed. Hvorfor skal en pige se sin bror gå i skole, mens hun knokler derhjemme og hendes muligheder bliver til nul,« sagde kronprinsessen.

2018 blev også året, hvor kronprinsesse Mary fik ros for sine talegaver.

Få dage før hendes rejse til Kenya blev hun overrakt Talerprisen 2018, der uddeles af foreningen Danske Taler.

Kronprinsesse Mary modtog prisen for sin tale til kronprins Frederik på hans 50-års fødselsdag i maj 2018.

Talen fik en del omtale og opmærksomhed, fordi kronprinsessen blandt andet brugte humor og fortalte personlige historier om sit liv med kronprinsen.

I talen nævnte hun også sit tilhørsforhold til Danmark.

»Du elsker dit land, og den kærlighed har du for længst smittet mig med. Så meget, at jeg bliver dybt rørt, når jeg synger med på 'I Danmark er jeg født, der har jeg hjemme',« sagde kronprinsessen i talen til sin mand.

Før hun blev en del af det danske kongehus' pomp og pragt, opvoksede hun i Tasmanien, hvor hun blev født i 1972 og fik det borgerlige navn Mary Elizabeth Donaldson.

Udover hendes families korte afstikker til den amerikanske storby Houston i staten Texas levede kronprinsesse Mary i Tasmanien, hvor hun dyrkede alt fra basketball og hockey til klaver, fløjte og klarinet.

Hun fik som voksen en kombineret bachelorgrad i handel og jura fra University of Tasmania.

Siden uddannede hun sig inden for reklamebranchen og begyndte at arbejde på et reklamebureau i Melbourne.

I 1997 mistede hun sin mor, Henrietta Donaldson, og i perioden herefter besluttede kronprinsesse Mary sig for at rejse verden rundt.

Under de olympiske lege i 2000 i den australske storby Sydney mødte hun kronprins Frederik på en bar.

Parret forelskede sig hovedkulds i hinanden, og knap fire år efter deres første møde giftede de sig i København, hvorefter Mary Elisabeth Donaldsen blev kronprinsesse af Danmark.

Sammen har de børnene prins Christian, prinsesse Isabella, prinsesse Josephine og prins Vincent.

/ritzau/