Danmark har over 4000 nye smittetilfælde – højeste i år

Der er det seneste døgn registreret seks coronarelaterede dødsfald. Antallet af indlagte falder marginalt.

(Arkivfoto) Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er det seneste døgn registreret 4013 nye smittetilfælde med coronavirus i Danmark. Det viser tal fra Statens Serum Institut (SSI).

De seneste smittetilfælde er fundet blandt 174.423 pcr-test. Det giver en andel af smittede – positivprocent – på 2,3 procent, hvilket er på niveau med den seneste tid.

Torsdagens smittetilfælde er højeste antal på én dag i 2021. Det er samtidig det tredjehøjeste antal, der er registreret på et døgn under coronaepidemien i Danmark.

Det hidtil højeste var 4508 smittetilfælde 18. december 2020. Der er sket ændringer i teststrategien undervejs, og derfor kan det være vanskeligt at sammenligne tallene over lang tid.

At antallet af smittede nu er kommet op blandt de højeste, der er registreret, viser, at smitten stadigvæk ikke er under kontrol. Det siger Eskild Petersen, der er professor emeritus i infektionssygdomme på Aarhus Universitet.

»Epidemien er stadigvæk under udvikling, og vi har stadigvæk ikke kontrol over det. Vi er jo kommet i gang relativt sent med kontrolforanstaltninger i denne bølge. Det er først fredag i sidste uge, at der blev indført et coronapas som eneste kontrolforanstaltning,« siger han.

På landets sygehuse er antallet af indlagte patienter med coronavirus det seneste døgn faldet med syv til 369.

Trods faldet er antallet af indlagte mere end tredoblet den seneste måned.

Statens Serum Institut offentliggjorde torsdag en rapport, som viste, at omkring 83 procent af de coronaindlagte er indlagt på grund af covid-19.

Størstedelen af de resterende patienter var indlagt af andre årsager – for eksempel fraktur, graviditet eller hjernerystelser.

Eskild Petersen siger, at coronasituationen i Danmark er anderledes end for et år siden, hvor antallet af smittede kom over 4000 en måned senere.

»Situationen er selvfølgelig anderledes, fordi vi har fået udrulningen af vaccinerne,« siger han.

På det tidspunkt i december var der 516 coronaindlagte på landets hospitaler, og det steg støt derefter og nåede i løbet af få uger op omkring 1000.

Eskild Petersen kan ikke sige, om vi når op i omegnen af epidemiens top igen. Men tallene vil blive ved med at stige, vurderer han og tilføjer, at konsekvenserne af de stigende smittetal først ses en uge efter på hospitalerne.

Der er det seneste døgn registreret seks coronarelaterede dødsfald. Samlet har Danmark 2792 dødsfald siden marts 2020.

På vaccinefronten har der været fremdrift det seneste døgn. Der er givet mere end 30.000 stik, hvoraf langt de fleste er revaccinationer.

Samlet er 86,2 procent af alle over 12 år færdigvaccineret, hvilket svarer til 4,53 millioner personer. Derudover har yderligere knap 100.000 fået første stik.

Lidt over 600.000 personer i Danmark er inviteret til vaccination uden at have taget imod tilbuddet.

I alt er 438.811 personer konstateret smittede med coronavirus i Danmark.

/ritzau/

Berlingskes nyhedsvarsel

Et nyhedsvarsel dækker over en pludseligt opstået historie, hvor Berlingske ikke nødvendigvis har alle oplysninger med det samme. Vi opdaterer historien, så snart der er flere informationer. Derfor er det en god idé at vende tilbage til historien om kort tid.