Danfoss efter giftfund: Vi tager sagen meget alvorligt

Med accept fra myndighederne kunne Danfoss før dumpe sit affald på Nordals. Det beklager selskabet i dag.

Danfoss er indstillet på at hjælpe med at rette op på en situation på Nordals, hvor selskabets dumping af affald i 50'erne og 60'erne har vist sig at have større effekt end hidtil antaget. (Arkivfoto) Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

»Vi er naturligvis meget kede af denne sag, og vi tager den meget alvorligt.«

Sådan lyder det fra Mikkel Thrane, kommunikationsansvarlig hos Danfoss, efter at en undersøgelse har afsløret, at selskabets dumping af affald i 1950'erne og 1960'erne har haft større konsekvenser end hidtil antaget.

Ifølge Region Danmark, der står bag undersøgelsen, er der blandt andet blevet fundet et kræftfremkaldende stof i vandet ud for Himmark Strand på Nordals.

Og det var netop i området omkring Himmark Strand, at Danfoss for flere årtier siden dumpede sit giftige industriaffald - dog med tilladelse af myndighederne.

»Som det er tilfældet i en række andre sager i Danmark, har der år tilbage desværre været en helt anden viden om og tilgang til, hvordan potentielt farlige produkter og affaldsstoffer skulle behandles,« skriver Mikkel Thrane i en mail.

Han fortæller, at Danfoss arbejder tæt sammen med Region Syddanmark og Sønderborg Kommune i sagen, og at fundet af det kræftfremkaldende stof blot gør behovet for at finde en løsning endnu mere påtrængende.

/ritzau/