Dagens overblik: To millioner antistoftest til danskerne er strandet i Kina

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier, som i denne tid alle er præget af coronavirussen og dens følger.

 

Godmorgen og velkommen til dagens nyhedsoverblik på en dag, hvor københavnerne atter får lov til at slænge sig på Islands Brygge og skal vænne sig til afmærkede båse i det offentlige rum.

De afmærkede båse langs havnefronten på Islands Brygge er på cirka 40 kvadratmeter (svarende til mange etværelseslejligheder i hovedstaden), og mellem dem vil der være brede stier. Trækker Islands Brygge i dig, så husk, at der i hver af båsene ikke må opholde sig flere end ti personer ad gangen.

Dagens tal

  • Bekræftede smittede: 9.311
  • Indlagte: 249
  • Indlagte på intensiv: 61
  • Antal døde: 460
  • Bekræftede smittede på verdensplan: 3.344.402
  • Døde på verdensplan: 238.787

Du kan læse mere om de danske tal her og de internationale tal her.

Det sidste punktum

Den første historie i overblikket er Berlingskes forsidehistorie om Arnold Buscks oldebarn, der tidligere på ugen lagde familiens livsværk i graven. Et livsværk, der begyndte med en butik i 1896 i Pilestræde i København.

I historien fortæller Helle Busck Fensvig, at der dagen efter det sidste punktum lå en besked fra et skjult nummer, og at stemmen i højtaleren var let at genkende: Det var Mette Frederiksens.

Kunne hun vælge, havde hun foretrukket, at det var den forrige statsminister, Lars Løkke Rasmussen, der havde ringet hende op.

Læs det store interview med kvinden, der mener, at hjælpen kom for sent, selvom hun råbte højt overalt.

Islamisk Stat udnytter krisen

Videre til Jyllands-Postens tophistorie. Avisen skriver lørdag, at Islamisk Stat i øjeblikket forsøger at udnytte coronakrisen til at radikalisere unge – sådan lyder advarslen fra flere eksperter.

Terrorgruppen og grupper fra den yderste højrefløj er således stærkt aktive på internettet, hvor de forsøger at rekruttere og radikalisere sårbare unge, der under coronakrisen er isoleret fra omverdenen og uden kontakt til skolelærere og socialarbejdere.

De ekstremistiske grupper bruger bl.a. onlinespil og giver den vestlige verden skylden for coronakrisen, og det kan tiltrække de unge.

Magnus Ranstorp, som er terrorforsker og forskningsleder på Forsvarshøjskolen i Stockholm, siger til Jyllands-Posten, at »for disse grupper er kriser en mulighed, mens de for os andre udgør en risiko.«

Læs hele historien om Islamisk Stats digitale jagt på unge her.

Test strandet i Kina

Vi springer videre til en problematisk nyhed i bekæmpelsen af coronavirus i Danmark. Politiken skriver lørdag, at to millioner antistoftest til danskerne er strandet i Kina.

De danske sundhedsmyndigheder har siden slutningen af marts forsøgt at få mere end to millioner antistoftest til Danmark. Men kun en brøkdel er indtil nu nået frem.

Årsagen er, at de kinesiske sundhedsmyndigheder har bremset eksporten af test, indtil de er blevet godkendt af det kinesiske National Medical Products Administration (NMPA), oplyser Statens Serum Institut.

De danske sundhedsmyndigheder har købt over to millioner test fra producenterne Wantai, Dynamiker og CTK Biotech til en samlet pris på 121 millioner kroner.

Læs Politikens historie om de strandede test her.

En åben og ærlig diskussion – eller mangel på samme

Vi slutter, hvor vi begyndte, nemlig hos Berlingske, som har talt med topforskeren Rudi Westendorp, der kommer med en meget klar besked:

»Folk vil blive smittet, og folk vil dø, når vi fortsætter med at åbne samfundet. Men det ønsker politikerne ikke at tale om.«

I artiklen siger professoren i epidemiologi, at politikerne og sundhedsmyndighederne ikke giver svar på de helt afgørende spørgsmål: Hvor mange skal smittes, hvor mange skal indlægges, og hvor mange skal dø?

Ifølge Rudi Westendorp er der ikke en åben og ærlig diskussion om det i Danmark.

Meldingen kommer efter, at Kåre Mølbak, direktør i Statens Serum Institut, torsdag kom med en nedslående, men dog forventelig melding til partilederne, der drøfter næste skridt i genåbningen af Danmark.

Smittetrykket, altså hvor mange hver enkelt coronainficeret smitter, er steget fra 0,6 til 0,9, og yderligere genåbning vil få det til at stige:

Læs hele historien her.

Det sker i dag

Beskæftigelsesministeriet offentliggør, hvor mange danskere der har meldt sig ledige dagen forinden. Tallene kommer dagligt på grund af coronakrisen.

Der kommer nye coronatal fra Statens Serum Institut for Danmark. Tallene dækker blandt andet antallet af coronarelaterede dødsfald, antallet af indlagte coronapatienter samt antallet af coronasmittede.

I knap en uge har det været forbudt at opholde sig på Islands Brygge. Men det forbud udløb fredag kl. 23.59, og Københavns Politi har oplyst, at de ikke agter at forlænge forbuddet.

Dagens indlagte

Fredag kom det frem, at 249 er indlagt med covid-19 på sygehusene, og det er seks personer færre end dagen forinden.

Heraf ligger 61 personer på intensivafdelinger, og de 44 af de indlagte på intensivafdelingerne er i respirator, hvilket også er lavere end torsdag. Få det fulde overblik her.