Dagens overblik: Chefen for San Raffaele-hospitalet i Milano peger på en mulig god coronanyhed – men dansk forsker er skeptisk

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier, som i denne tid alle er præget af coronavirussen og dens følger. Men der er også lidt værdikamp.

 
Få overblikket over coronavirussen i Danmark her. Redigering: Mathilde Oda Jørgensen og Ida Meesenburg Fold sammen
Læs mere

Godmorgen og velkommen til endnu en dag, der tyder på at blive mindst lige så flot som pinsedagene.

Vist er coronavirus stadig iblandt os, og vi skal holde afstand og vaske hænder, men på flere områder begynder hverdagen at normaliseres. Der er Superliga-fodbold igen, cafeerne er åbne, og vejret er dejligt. Det må vi gerne glæde os over.

Dagens tal:

Bekræftede smittede: 11.699
Indlagte: 103
Indlagte på intensiv: 20
Antal døde: 576
Bekræftede smittede på verdensplan: 6.266.192
Døde på verdensplan: 375.554

Kilder: Statens Serum Institut og Johns Hopskins

Sådan kan protester påvirke amerikansk valgkamp

Men vi begynder i USA, hvor protesterne fortsætter efter George Floyds død.

Demokratiske som republikanske politikere og meningsdannere stod i sjælden grad samlet i deres fordømmelse af den hvide betjent, der pressede sit knæ ned i nakken på den sorte George Floyd, der lå på asfalten under en anholdelse i Minneapolis i næsten ni minutter – også efter at Floyd besvimede og lå livløs.

Sent mandag blev det offentliggjort, at George Floyd døde af iltmangel.

Trump kaldte det »chokerende«. Biden talte om, at »vores tavshed gør os medskyldige i disse cyklusser med vold«. Og tidligere præsident Obama erklærede sig enig.

Men fredag morgen udsendte præsident Trump så et tweet, hvor han skrev, at »når plyndringerne begynder, begynder skyderiet«.

Knap fem måneder før præsidentvalget i november bliver Trump nu kritiseret for at gøre den dramatiske situation endnu værre og mindre forsonende, men omvendt kan han også stå med et trumfkort på grund af sin hårde retorik. Læs analysen her.

I Politiken er analysen, at politiprotesterne kan blive Trumps fald, da undersøgelser viser, at størstedelen af amerikanerne tager afstand fra præsidentens håndtering af racespørgsmål.

»Når et samfund kæmper med et åbenlyst problem, vil mange kigge efter en leder, som magter at håndtere det. Det gælder økonomi, terrorisme, hvad som helst. Her viser undersøgelser fra meningsmålingsinstituttet SSRS, at hele to af tre amerikanere tager afstand fra den måde, Trump håndterer raceforhold på,« lyder det blandt andet i analysen, der kan læses her.

Toneangivende virksomheder vil ikke knyttes til skattely

Herhjemme raser debatten om skattely fortsat, her næsten tre uger efter at TV 2 skrev den første artikel om, at blandt andet Sportmaster og Lagkagehuset var ejet i skattely – og havde fået millioner i hjælpepakker.

Samtidig med at Lagkagehuset altså stadig kæmper med ridser i lakken, har energiselskabet Ørsted og detailgiganten Salling Group vedtaget en skattepolitik, der fastslår, at virksomhederne ikke placerer sig i skattely for at undgå at betale skat og heller ikke gør brug af aggressiv skatteplanlægning.

»Det er vigtigt for os, at regeringer, kunder og samarbejdspartnere ved, at vi er en ansvarlig og bæredygtig virksomhed, og derfor er Ørsteds skattepolitik vedtaget af bestyrelsen,« siger bestyrelsesformand Thomas Thune Andersen. Læs hele historien, der pryder Berlingskes printforside, her.

Regeringens nye konsulentmanøvre betegnes som »helt absurd«

Vi bliver i det økonomiske spor, for regeringen har, som det været fremme tidligere, bebudet store besparelser på konsulenthjælp. I alt skal der spares op mod en milliard kroner om året i 2023. Pengene skal i stedet bruges på velfærd, har Socialdemokratiet fortalt.

Men om regeringen reelt opnår de forventede besparelser og én til én kan overføre dem til velfærdsområdet ved den manøvre, er ikke givet. For nu viser det sig, at regeringen ikke bare dropper de opgaver, som eksterne konsulenter har løst.

I stedet vil staten løse flere opgaver selv og »reducere afhængigheden af eksterne konsulenter« ved at opbygge kompetencer inden for tre udvalgte områder, oplyser finansminister Nicolai Wammen (S) til Berlingske.

I Dansk Industri (DI) er branchedirektør for DI Rådgiverne Henriette Søltoft oprørt over situationen, som hun betegner som »helt absurd.« Læs hvorfor her.

Dansk forsker sår tvivl om glædelig coronavirusteori

En italiensk læge, der forsker i coronavirussen, har fundet frem til, at coronavirussen er ved at svækkes. Det er Alberto Zangrillo, der er læge og chef på San Raffaele-hospitalet i Milano i Norditalien.

Zangrillo er også den tidligere italienske regeringschef Silvio Berlusconis faste læge.

Til TV-stationen RAI sagde Zangrillo:

»De prøver, vi har taget i de seneste ti dage, viser, at mængden af virus er uendelig lille sammenlignet med prøver for en måned eller to siden.«

Zangrillo opfordrer på baggrund af sin undersøgelse til en normalisering af livet i Italien. Udtalelsen skabte stor debat i Italien i går.

Men Allan Randrup Thomsen, der er professor og forsker i virologi på Københavns Universitet, tror ikke helt på den udlægning.

»Jeg ville forvente, at virussen ville svækkes på længere sigt. Det er normalt, at virus efter at have taget et artsspring bliver mindre sygdomsfremkaldende, men mere smitsom. Det er noget, som normalt tager længere tid, og det virker altså som overraskende hurtigt. Derfor er jeg lidt skeptisk,« siger han i en artikel til Berlingske, som kan læses her.

Tesfaye fastholder nødvendigheden af tvangsindgreb trods beskedent omfang

Vi bliver ved regeringen, for i sidste uge præsenterede udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) et forslag om at forbyde religiøse vielser af mindreårige.

Det var del af en »frihedskamp«, sagde han blandt andet. Nu viser det sig, at den frihedskamp angiveligt gælder for ganske få kvinder og mænd i Danmark.

I hvert fald viser en opgørelse, at kun ganske få mindreårige henvender sig med problemer om mulige tvangsægteskaber. Alligevel er indgrebet nødvendigt, siger ministeren. Læs hvorfor her.

Gymnasieklasse kom retur fra svensk visit med coronavirus

Vi slutter med den største historie af dem alle, coronavirus. For selv om dette overblik har været omkring en lang række emner, er coronavirussen stadig det vigtigste punkt på dagsordenen i Danmark – og i verden i øvrigt. Herhjemme har særligt den forsigtige grænseåbning fra i fredags været diskuteret flittigt. I den forbindelse har flere kritiseret, at der ikke også blev åbnet for turister fra Sverige.

Nu viser det sig, at en gruppe gymnasieelever tog på tur til Sverige i Kristi himmelfartsferien – og vendte hjem med coronavirus. Fem ud af 12 elever fra en gymnasieklasse på Roskilde Katedralskole blev således smittet efter en privat tur til Sverige. Læs mere her.

Det sker i dag

Der sker faktisk en del, og det mest opløftende er, at flere af begivenhederne ikke handler om coronavirus. I takt med at indlæggelsestallene for coronapatienter falder, begynder hverdagen også at normaliseres mere og mere.

I løbet af pinsen er der igen blevet spillet Superliga-fodbold, og i aften mødes Brøndby og Sønderjyske så i den sidste runde af runde 25.

Og for at det ikke skal være løgn, åbner et af symbolerne på et vores største afsavn under coronakrisen også igen: Lufthavnen i Aarhus genåbner, fordi SAS åbner en rute mellem København og Aarhus med fire daglige afgange. Ruten har ellers været lukket siden 27. marts.

9.30: Retten på Frederiksberg ventes at fortsætte sagen om hvidvask for 166 millioner kroner. Den hovedtiltalte er en kvinde med litauisk baggrund.

14.00: Kronprins Frederik overrækker legater fra Crown Prince Frederik Fund. Fondens formål er at yde økonomisk støtte til studerende inden for samfundsvidenskaberne til ét års studie ved John F. Kennedy School of Government på Harvard University i Boston, USA. Fonden er en folkegave, som Kronprinsen fik ved sin 25-års fødselsdag, da han studerede på Harvard University.

14.00: Dagens nye coronatal, som Statens Serum Institut står bag, offentliggøres. De kan findes her.