Coronaplagede daginstitutioner kan begrænse åbningstider

I "helt ekstraordinære situationer" som ved mange sygemeldinger fra ansatte kan dagtilbud begrænse åbningstid.

Hvis det er uforsvarligt at modtage børn, kan der ske indskrænkninger i pasningsgarantien, lyder beskeden fra Børne- og Undervisningsministeriet. Meldingen falder i god jord i Hillerød Kommune. Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Coronasmitte skyller ind over samfundet og medfører højt sygefravær blandt flere faggrupper.

Det gælder blandt andet pædagoger i daginstitutionerne. Det gør det svært for kommunerne at opretholde den normale service.

Og det skaber frustrationer blandt det tilbageværende pædagogiske personale.

På den baggrund har Hillerød Kommune henvendt sig til Børne- og Undervisningsministeriet for at efterspørge muligheder for at tilpasse serviceniveauet efter bemandingen, skriver kommunen i en pressemeddelelse.

Henvendelsen har ikke ført til ændringer. Men det har givet kommunen klarhed om, at der kan være "helt ekstraordinære situationer", hvor en kommune ikke kan opfylde pasningsgarantien.

Det fremgår af Børne- og Undervisningsministeriets hjemmeside.

Det kan eksempelvis være, hvis der er så mange sygemeldte medarbejdere om morgenen, at det er "uforsvarligt at modtage børn som sædvanligt".

Kommunen skal dog først have "afsøgt alle muligheder for at skaffe ekstra arbejdskraft", skriver ministeriet.

At der i lovgivningen dermed er en mulighed for at begrænse åbningstiden vækker tilfredshed hos formand for udvalget for børn, familie og unge i Hillerød Kommune Lars Elbrandt (SF).

- Det er ikke for sjov skyld, at vi har efterspurgt den her mulighed. Det handler om, at coronaen slår til med fuld kraft i øjeblikket blandt pædagogerne og i resten af samfundet.

Han understreger, at kommunen ikke lige nu har tænkt sig at gøre brug af muligheden. Men situationen med sygemeldinger udvikler sig hele tiden og kan forandre sig på kort tid.

- Når vi har forespurgt om muligheden for at gøre det, er det selvfølgelig, fordi vi kan komme i en situation, hvor vi vil gøre brug af det, siger Lars Elbrandt.

Det vil dog næppe vække begejstring hos forældrene, at pasningsgarantien i særlige situationer kan indskrænkes. Det er udvalgsformanden helt klar over.

- Jeg ved godt, at der er forældre, der synes, det er helt urimeligt, at de skal hente eller aflevere på andre tidspunkter, end de plejer. Og der er intet, vi hellere ville, end at skaffe andre hænder til at hjælpe med opgaven.

- Men der er også sygdom blandt vikarerne. Og vi kan jo heller ikke bare bede hvilken som helst anden faggruppe om at træde til. Det at passe børn skal foregå på en forsvarlig måde, siger Lars Elbrandt.

Det er kommunerne selv, der skal vurdere, om der er en ekstraordinær situation, så pasningsgarantien ikke kan opfyldes i et dagtilbud.

/ritzau/