Central Venstre-figur retter skytset mod Ellemann: »De deler et ligeligt ansvar«

Dagens overblik: Berlingske giver dig her et overblik over dagens vigtigste historier.

Makkerparret i spidsen for Venstre må dele ansvaret for balladen, mener Hernings afgående borgmester Lars Krarup. Parløbet mellem Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, og Inger Støjberg som næstformand smuldrede, selv om de havde lovet det modsatte. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Godmorgen og velkommen til søndagens nyhedsoverblik.

Mens dagene langsomt bliver lysere, er der ifølge overlæge ved infektionsmedicinsk klinik på Rigshospitalet Åse Bengård Andersen anledning til »en let optimisme«, når det gælder dagens coronatal. Positivprocenten falder, og presset på hospitalerne lettes.

De nyeste tal ser sådan ud:

Bekræftede smittede i Danmark: 193.917 (879 nye smittede)
Antal indlagte: 703 (42 færre end dagen før)
Antal indlagte på intensiv: 125 (Heraf 85 i respirator)
Antal bekræftede døde i Danmark: 1.969 (28 flere end dagen før)

Positivprocenten er 0,61

Antal vaccinerede i Danmark: 181.396 (3,12 procent)
Antal bekræftede smittede på verdensplan: 77.975.705
Antal bekræftede døde på verdensplan: 2.109.474

Folketinget holdt i mørke

Dagens overblik fortsætter i coronasporet – med regeringens håndtering af nedlukning og coronapandemi.

Trods regeringens gentagne meldinger om åbenhed og løfter om tæt politisk samarbejde er Folketingets særlige coronafølgegruppe blevet holdt i mørket, når det gælder de alvorlige problemer i smitteopsporingen.

Følgegruppen har ikke fået besked om, at smitteopsporingen ikke havde den fornødne kapacitet til at følge med vinterens stigende smittetal. Det fortæller flere af følgegruppens medlemmer, efter at smitteopsporingen i december viste sig at være alvorligt underbemandet.

»Alarmklokkerne bimlede og bamlede. Og det skulle have været sagt klart og tydeligt,« mener sundhedsordfører Martin Geertsen (V).

Det skriver Berlingske, og hele historien kan læses her.

Vil nedlægge hver tredje p-plads

Fra Christiansborg går vi til kommunalvalgkampen og kampen om, hvem der skal være overborgmester i København fra næste år. Socialdemokratiets spidskandidat til posten, Sophie Hæstorp Andersen, spiller ud med et forslag, som kaldes »virkelig voldsomt« af professor Mogens Fosgerau fra Københavns Universitet. Partiet vil nedlægge en tredjedel af alle p-pladser i vejkanten – de såkaldte gadeparkeringspladser – i Københavns Kommune frem til 2025.

Formålet er at reducere udslippet af drivhusgasser og begrænse sundhedsskadelige partikler samt mindske trængslen.

Artiklen i Politiken kan læses her.

Få overblikket - hver dag


I dagens overblik giver Berlingske dig hver dag et overblik over de seneste udviklinger fra ind- og udland, samt dagens vigtigste historier. Med nyhedsbrevet Berlingske Morgen vil du hver morgen modtage overblikket i din indbakke.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver dag sender mig et nyhedsbrev med de seneste nyheder fra ind- og udland og vigtigste historier om coronavirussen. Nyhedsbrevet kommer hver dag, kl. 7 i hverdagen og kl. 8 i weekenden. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Ellemann og Støjberg har skuffet

Hernings afgående borgmester, Lars Krarup, er skuffet over partiformand Jakob Ellemann-Jensen og næstformand Inger Støjberg. I et interview inden partiets ekstraordinære landsmøde i dag, siger Krarup, der er en central figur i Venstres bagland, om de to:

»Jeg mener, de bærer et ligeligt ansvar for, at det er gået galt. De gjorde det eneste, som baglandet havde bedt dem om at lade være med. Nemlig at lave mere ballade.«

Kritikken falder i et interview med Avisen Danmark, hvor Krarup også advarer imod, at man stener alle i Venstre, der ikke »har småradikale tendenser«.

Hele interviewet kan læses her.

Afløses af en Løkke-jæger

Søndagens store politiske begivenhed er netop Venstres ekstraordinære landsmøde, hvor partiet skal vælge ny næstformand. Alle venter spændt på, hvad den detroniserede næstformand, Inger Støjberg, vil sige i den tale, som hun holder hemmelig for partiets ledelse og alle andre.

Hvem der skal efterfølge Støjberg, er der til gengæld ingen spænding om. Det bliver regionsrådsformand i Region Syddanmark Stephanie Lose.

Hende tegner Berlingske et portræt af.

Hun havde en central rolle, da Venstre skilte sig af med partiformand Lars Løkke Rasmussen. Og det i en grad, så hun på Ekstra Bladets forside blev kaldt for »Løkke-jæger«. Den 38-årige Venstre-kvinde er blevet sammenlignet med en af figurerne i serien »Beverly Hills 90210«. Og da Avisen Danmark spurgte hende, hvorfor hun gik til angreb på partiformanden, svarede hun, at hun bare »passer sit arbejde.«

Berlingskes portræt kan læses her.

Coronavirussen findes ikke

Endelig skal vi til sidst i overblikket tilbage til reaktionerne på regeringens håndtering af coronavirus. Lørdag aften var der igen demonstrationer og uro i gaden arrangeret af en gruppe, der kalder sig Men In Black. Det vakte blandt andet opsigt, at en Mette Frederiksen-dukke med teksten »Hun må og skal aflives« blev brændt.

Modstanden mod nedlukninger er blevet mere og mere synlig. Hvor det før var få personer med potter og pander, der larmede foran Christiansborg, er der dukket en ny gruppe op. Iført sort tøj kaster de med kanonslag og nødblus, mens de råber ad politiet og kalder statsministeren for »satan«. Nogle tror ikke på, at coronavirus findes, mens andre er overbevist om, at det blot er en »almindelig influenza«.

Berlingskes portræt af den nye mangeartede protest kan læses her.

Det sker i dag

Coronakrisen lægger fortsat en stor dæmper på weekendarrangementer. Denne søndag er der udover det nævnte ekstraordinære landsmøde i Venstre, som begynder klokken 10, præsidentvalg i Portugal og fortsat VM i håndbold. Dog i dag uden at Danmark – der lørdag kvalificerede sig til kvartfinalen – skal i kamp.