CBS-professor lagt for had på Facebook: »Medløber«, »hykler« og »kulturforræder«

CBS-professor Mads Mordhorsts Facebook-profil blev hurtigt fyldt med vrede kommentarer fra danskere, der raser over hans ageren i sagen om en krænket forsker, der følte sig stødt over en fællessang. Folk har især en tendens til at blive meget sort/hvide, når det handler om identitetspolitiske spørgsmål, siger ekspert i shitstorme og sociale medier.

Mads Mordhorst tager i Kristligt Dagblad afstand til at synge gamle danske sange, der kan virke stødende i en moderne kontekst: »Personligt vil jeg ikke synge med på den sang. Jeg kan heller ikke forestille mig, at der er nogen, der vil tage den op nu, hvor vi har den erfaring i bagagen, at den kan virke stødende. Så vil det jo være en provokation at synge den fremover.« Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Professor og viceinstitutleder på Copenhagen Business School, Mads Mordhorst, har onsdag skabt virak i det danske mediebillede, da han fortalte om hans forstående håndtering af en forsker, der følte sig udenfor under en fællessang på et internt møde på instituttet. Sagen har fået så meget opmærksomhed, at selv Danmarks statsminister måtte slippe en utilfreds kommentar.

Den valgte sang, der havde fået en kvindelig forsker med »anden etnisk baggrund« til at føle sig uden for, var »Den danske sang, er en ung blod pige« forfattet af Kai Hoffmann i 1924.

På Mads Mordhorsts egen Facebook-profil har en regn af vrede brugere kommenteret under et opslag, hvor Mads Mordhorst deler linket til Kristeligt Dagblad, idet han fortæller, at avisens udlægning af episoden med hans egne ord er blevet »voldsomt vinklet«.

»Episoden, som artiklen bygger på, ligger næsten to år tilbage, og var en konkret episode. Efterfølgende talte vi om den, og der var ikke nogen, hverken blandt de ansatte eller i ledelsen, som var af den opfattelse, at den skulle føre til ændringer i forhold til regler eller andet. Modsat af hvad Kristelig Dagblad skriver, førte den netop ikke til en ’æreskrænkelsessag’,« skriver Mads Mordholst over artiklen, men det formilder ikke forfatterne i kommertarfeltet.

»Det er ikke »hans institut« - han er bare en skide associereret professor - en KULI - og snart er han fyret - bare vent og se - med det totale fravær af dømmekraft, han har udvist, ligger hans karrierekompetencer også nærmere på flaskesamlerniveau,« skriver en facebookbruger. En anden kalder ham »medløber« og »hykler« og en tredje bruger ordet »kulturforræder«.

»Mads har med sit racistiske had krænket tusindvis af unge blonde piger i Danmark. At forbyde sange som omhandler denne gruppe af mennesker minder om hvad nazisterne gjorde mod jøderne i Tyskland i tyverne,« erklærer en fjerde.

Professor ved Københavns Universitet og ekspert i shitstorme og sociale medier, Vincent F. Hendricks, forklarer om den meget firkantede vrede, der kan kaste en viceinstitutleder ud, hvor han ikke kan bunde. Vincent F. Hendricks understreger, at han ikke kender detaljerne i den konkrete sag og taler derfor på et generelt niveau.

»Det er særligt voldsomt, når sagen knytter sig et identitetspolitisk spørgsmål. I dette tilfælde er det spørgsmålet om at være dansk - er man det, eller er man det ikke? Og hvordan er man det? Og så har man en tendens til at blive meget sort/hvide i sine holdninger,« forklarer Vincent F. Hendricks.

»I polariserede meningslandskaber er der ikke plads til mange nuancer, og derfor bliver folk mere eller mindre tvunget til at placere deres æg i den ene kurv eller den anden. Og det er derfor, du har en situation, hvor kommentarsporene har det med at blive relativt ekstreme.«

Det er almindeligt kendt, at en shitstorm bæres frem af vredesfølelsen i deltagerne af debatten.

»Den er den måde, hvorpå nettet og de sociale medier stimulerer os for at give vore mening til kende hele tiden. Det er den måde at trafik skabes. Og trafik er penge og data, og det er jo den måde, de sociale medier tjener deres penge på. Så de animerer os simpethen til at give vores mening til kende. Det er en del af forretningsmodellen.«

De sociale medier sender også støtte

Men mellem de - i skrivende stund - 189 kommentarer, er der også støtte at finde til Mads Mordhorsts udtalelser:

»Kommentarsporet vidner om, at der virkelig er brug for nogen, der tør sige, når vores gamle, indspiste kultur er egocentrisk blind og og fuldkommen lukket for eftertanke. Der er bare helt lukket for eftertanke, og et væld af aggressioner, der viser, at det ikke bare drejer sig om noget, man kan ryste af med et skuldertræk, men om indædt had,« påpeger en, og en anden skriver:

»"...mulighed for at udvikle os og for at indse, hvor hjemmeblinde vi er" er ellers et citat, man kan være stolt af. Især dette kommentarspor taget i betragtning.«

Én tredje opfordrer den vrede folk til at tænke sig om bag skærmen af vrede skældsord:

»Kære alle jer, som er uenige. Jeg håber, at I vil reflektere over, at der sidder et menneske bag profilen, som I skriver til. Da det tydeligvis er vigtig for jer at ytre jer, så håber jeg, at I vil skrive, hvad I mener om sagen i et læserbrev til Kristeligt Dagblad eller til CBS.«

Berlingske har forsøgt at få en kommentar fra Mads Mordhorst, men han ønsker ikke at udtale sig på nuværende tidspunkt.