Butikkerne åbner også i hovedstaden – men københavnerne må vinke langt efter at sende ungerne i skole

Indsatsgruppen, der består af en række af landets sundhedsmyndigheder, indstiller til regeringen, at man deler landet op i 11 områder og åbner differentieret. Hovedstaden står for nuværende ikke først for.

 
14 eksperter har undersøgt, hvilken virkning en lempelse af restriktionerne vil have på danskernes smitte, samfundsøkonomien, borgernes trivsel, folkesundheden og den enkeltes personlige frihed. Referencegruppen har gennemgået den med partierne. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Sarah Sander Fold sammen
Læs mere

Bornholmerne kan åbne relativt markant op. Og også Nordjylland og Vestjylland.

Men bor man på Sjælland – for ikke at sige hovedstadsområdet – står det mere sløjt til.

Sundhedsministeriet har netop offentliggjort regeringens indsatsgruppes forslag til en genåbning af Danmark. Det er grundlaget for de forhandlinger, der tirsdag skal stå mellem regeringen og de andre partier i Folketinget, om genåbning af Danmark.

Indsatsgruppen lægger op til differentieret genåbning, men foreslår i første omgang to nationale tiltag. Gruppen foreslår, at man åbner de såkaldte udvalgsvarebutikker – tøj, sportsudstyr et cetera – op til 5.000 kvadratmeter med midlertidigt skærpede kvadratmeterkrav. Desuden foreslås det at åbne for udendørs kulturinstitutioner med krav om negativ test.

Men resten af lempelserne skal altså foreløbig foregå regionalt og i forskellige tempi.

Her er fokus først og fremmest på Bornholm, men også Nordjylland og Vestjylland. Alle tre er områder med relativt lave smittetal.

Indsatsgruppen indstiller for Bornholm for eksempel, at grundskoler og alle øvrige uddannelser genåbnes. Liberale erhverv må også genåbne med krav om mundbind og negative coronatest fra kunder. Man foreslår desuden at hæve forsamlingsforbuddet fra fem til ti personer.

Med genåbningen af Bornholm følger en række opfordringer og krav, som kan læses her.

Otteårige Andrea er tilbage i sin skole i Brønshøj. Berlingske fulgte hende, da hun igen skulle i skole. Men står det til regeringens indsatsgruppe, så kan der være lange udsigter til, at de større børn i byen kommer tilbage i skole. Det vil afhænge af smitteudviklingen i hovedstaden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

De næste i rækken er landsdelene Vestjylland og Nordjylland, hvor alle afgangselever i grundskoler samt på ungdomsuddannelser og voksenuddannelser kommer tilbage med 50 procent fremmøde under forudsætning af test to gange om ugen, hedder det i Indsatsgruppens rapport. Efterskoler genåbner med fuldt fremmøde ud fra en særlig model.

Af Indsatsgruppens rapport fremgår det, at myndighederne herfra og frem vil følge de resterende landsdele tæt, og såfremt udviklingen tilsiger det, vil der kunne foretages yderligere og lignende genåbning efter 14 dage – altså i midten af marts.

»For nuværende vil det for eksempel kunne vedrøre Østjylland, Vest- og Sydsjælland samt
Fyn,« står der.

Når det kommer til hovedstaden, nævnes én dato: 6. april. Eller på den anden side af påske.

»En genåbning for de sidste landsdele forventes at kunne ske efter påskeferien den 6. april, såfremt smitteudviklingen tilsiger dette.«

Indsatsgruppens forslag til en geografisk differentieret genåbning tager udgangspunkt i 11 landsdele, som er geografisk og økonomisk sammenhængende områder. Når der tages stilling til, om man kan genåbne yderligere i en landsdel, foreslås det, at sundhedsmyndigheder foretager en vurdering af smitteniveauet, udvikling i smitte samt andre parametre – for eksempel udbredelsen af B.1.1.7.