Britisk ambassadør kom til Danmark og blev forbavset: Jeg møder ikke mange kvinder på de øverste poster

Der gik ikke lang tid efter ankomst, før den nye britiske ambassadør ændrede syn på ligestillingen i Danmark. Hun fik et chok – især på grund af #metoo og den beskedne andel af kvinder i erhvervslivets top.

Den britiske ambassadør, Emma Hopkins, begyndte sit arbejde i Danmark i efteråret 2020. På billedet den britiske ambassade på Kastelsvej. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix (arkiv)

Da Emma Hopkins i efteråret 2020 kom til Danmark for at indtage stillingen som britisk ambassadør, var hendes første indskydelse, at danskerne var godt på vej med ligestillingen, og at der ikke kunne være meget at gøre her.

Men hendes billede af Danmark som frontløber for ligestilling smuldrede hurtigt, siger hun i et interview med Politiken. Her blev hun konfronteret med #metoo – og så lagde hun specielt mærke til en ting.

»Jeg har jo talt med rigtig mange virksomhedsledere i de seneste måneder, og noget, der virkelig har slået mig, er, at jeg ikke har mødt ret mange kvinder på de øverste poster,« siger hun til Politiken.

I Storbritannien er de ikke i mål med ligestillingen endnu, men de har gjort fremskridt, siger Emma Hopkins – for eksempel fylder kvinder 35 procent af bestyrelserne, uden at der er gjort brug af et kvotesystem, og i 2017 blev indført en lovgivning, der tvinger de største firmaer i Storbritannien til at offentliggøre lønforskelle mellem kønnene. Før det, siger Emma Hopkins til Politiken, kørte landet »i mørke«.

Samme år blev BBC nemlig pålagt af den daværende britiske regering at offentliggøre lønnen for alle ansatte, der får over 150.000 pund i løn – og ikke kun dem i chefstillinger. Den regel blev genstand for stor debat, da årsrapporten for 2018 viste stor lønforskel hos de mandlige og kvindelige studieværter.

BBCs populære sportsvært og tidligere stjerne på fodboldlandsholdet Gary Lineker var topscorer med en løn på 14,6 millioner kroner det år, mens de bedst betalte kvindelige studieværter – Claudia Winkleman og Zoe Ball – fik hver 3,1 millioner kroner i løn.