Bornholms borgmester vil ændre spærretid til retningslinjer

Forskningslektor mener, at retningslinjer for bornholmske medier op til kommunalvalget er alt for restriktive.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der vil fortsat være begrænsninger for mediers adgang til kommunale institutioner på Bornholm op til kommunalvalget 16. november.

Det fremgår af et pressemøde i Rønne, som borgmester Thomas Thors (S), Bornholms Regionskommune, fredag formiddag afholder.

Pressemødet kommer, efter der har været skarp kritik fra flere sider af det, som kommunen selv har kaldt »spærretid«.

Det er en periode fra 16. august og frem til kommunalvalget, hvor medier ikke får adgang til de kommunale institutioner.

På pressemødet forklarer borgmesteren, at han lægger op til at skrotte ordet »spærretid« og erstatte det med ordet »retningslinjer«.

Men medierne har ifølge borgmesteren som udgangspunkt fortsat ikke adgang til kommunale institutioner i tre måneder op til valget, med mindre det er aftalt med direktionen eller en centerchef.

Det har også været kritiseret, at spærretiden ville fjerne kommunalpolitikeres mulighed for at besøge de kommunale institutioner i perioden på tre måneder op til valget.

Men borgmesteren understreger, at kommunalbestyrelsesmedlemmer fortsat kan besøge de kommunale institutioner som led i varetagelse af deres tilsynsopgaver.

»Selvfølgelig skal politikere have adgang til institutionerne, så de kan opfylde deres tilsynspligt. Det, vi siger, er, at vi ikke ønsker, de skal komme med journalister eller medbringe videoudstyr som led i deres valgkamp,« siger Thomas Thors.

Han understreger også, at de offentligt ansatte fortsat kan udtale sig frit, så længe det sker på deres egne vegne.

»Der er ikke noget som helst ønske fra min side om at undertrykke noget som helst. Min intention er alene at undgå, at nogle bliver misbrugt som led i valgkampen,« siger borgmesteren.

De nye retningslinjer vil blive politisk behandlet på et møde i økonomiudvalget og derefter i kommunalbestyrelsen til august.

Forskningslektor Roger Buch, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, har fulgt sagen fra Bornholm og er stærkt kritisk over for retningslinjerne.

Han mener, at reglerne - uagtet borgmesterens oplæg til justeringer - fortsat er en »urimelig begrænsning af mediernes arbejdsvilkår« op til kommunalvalget.

Der er ifølge Roger Buch ikke andre eksempler på kommuner, der har en lignende restriktiv praksis for medier op til et kommunalvalg.

Han mener, at sagen kalder på handling på Christiansborg, så der kan fastsættes ensartede regler på området.

»De her diskussioner om mindre åbenhed forud for et kommunalvalg dukker op med jævne mellemrum. Det bør være de samme regler, der gælder overalt i landet i forhold til mediernes adgang,« siger han.

/ritzau/