Borgmestre om nye udrejseplaner: Der er ingen, der vil have de beboere

Den udskældte ø for kriminelle udlændinge, Lindholm, bliver nu droppet af de røde partier. Men politikere og borgmestre tvivler på, at andre kommuner er klar til at åbne armene for de kriminelle udlændinge. Beslutningen om at droppe Lindholm vil bare øge det lokale pres andre steder, siger Inger Støjberg (V).

Udrejsecenter Lindholm, der skulle huse cirka 100 kriminelle udlændinge, bliver nu droppet af den kommende røde regering. Men borgmestre og politikere tvivler på, om man kan finde et alternativ til Lindholm. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Gjerding Nielsen

Mens lokale beboere i Kalvehave på Sydsjælland fejrede de skrottede Lindholm-planer med champagne, kan man andre steder i Danmark snart stille sig et nyt spørgsmål: Skal de kriminelle udlændinge nu placeres i vores baghave?

For et eller andet sted skal de cirka 100 udvisningsdømte udlændinge bo. Men det bliver formentligt ikke på den øde ø Lindholm, hvis man skal tro det 18 sider lange dokument, som Mette Frederiksen, partiformand for Socialdemokratiet, og støttepartierne præsenterede tæt ved midnat i går.

»En ny regering vil iværksætte en undersøgelse af, hvor de bedst kan placeres, så længe de opholder sig i Danmark«, lyder det i aftalepapiret »Retfærdig retning for Danmark«.

I Ikast-Brande Kommune er borgmester Ib Boye Lauritsen (V) glad, da han tolker beslutningen på den måde, at de kriminielle udlændinge fjernes fra udrejsecenter Kærshovedgård ved Bording nær Ikast, hvor de bor i øjeblikket. Radikale Venstres politiske leder Morten Østergaard har da også sagt, at beboerne bliver fjernet fra Kærshovedgård.

»Vi har argumenteret for, at det er uhensigtsmæssigt, at der bor tre kategorier af afviste asylansøgere det samme sted. Og de skal heller ikke være på Kærshovedgård,« siger Ib Boye Lauritsen. En del af den lokale utilfredshed omkring Kærshovedgård har været, at personer på tålt ophold, kriminelle udviste og afviste asylansøgere var placeret under samme tag.

Til gengæld tror han, at det bliver overordentligt svært for en ny socialdemokratisk regering at finde et andet sted til de kriminelle udlændinge og personer på tålt ophold.

»Det ene symbolpolitiske tiltag afløser det andet. Regeringen får en voldsom udfordring med at finde et egnet sted,« siger Ib Boye Lauritsen.

Inger Støjberg, afgående udlændinge- og integrationsminister (V)

»Jeg kan ikke forestille mig, at der er en eneste borgmester, der rækker hånden i vejret i forhold til de beboere.«


Det samme vurderer Martin Damm (V), borgmester i Kalundborg Kommune og næstformand i Kommunernes Landsforening.

»Socialdemokratiet får ingen ansøgninger. Der er ingen, der vil have de beboere. Det er jo ikke bare helt almindelige asylansøgere. Det er kriminelle, som ikke skal være her. Så den kommer ikke til at gå som varmt brød,« siger Martin Damm.

I Kalundborg har I tidligere haft et asylcenter i det gamle Kalundborg Sygehus. Kan I ikke huse de kriminelle udlændinge der?

»Det lægger vi ikke billet ind på. Det søger vi ikke om. Vi vil ikke have de mennesker midt inde i byen,« siger Martin Damm.

Flere socialdemokratiske borgmestre har også afvist at huse de kriminelle udlændinge, hvoraf nogle er terrordømte og andre er dømt for voldtægt. Eksempelvis har Holstebros borgmester H.C. Østerby afvist, at byen skal byde de udvisningsdømte udlændinge velkommen.

»Vi er enige om, at det er nogle af de mest kriminelle udlændinge, der er tale om her. Vi har godt nok erfaringen, men vi har også Udrejsecenter Kærshovedgård tæt på os, og vi kender til de problemstillinger, der er der. Vi er lidt stolte af det flygtningecenter, vi har, hvor der ikke er nogen problemer. Det fungerer. Det ligger slet ikke i min horisont, at vi skal have et nyt,« siger H.C. Østerby.

Spørger man Inger Støjberg, nu afgående udlændinge- og integrationsminister (V), bliver det da også »meget, meget vanskeligt« at finde et alternativ til Lindholm.

»Jeg har selv prøvet at etablere asylcentre og udrejsecentre, og der er ingen tvivl om, at det er en vanskelig opgave. Jeg har stået foran hundredvis af mennesker, der protesterede imod Lindholm. Men de beboere, hvoraf nogle er voldtægtsforbrydere, andre er fremmedkrigere eller terrrordømte, forsvinder ikke, blot fordi at man dropper tanken om Lindholm,« siger Inger Støjberg.

Men giver det ikke meget god mening at finde en anden løsning end Lindholm, når nu der har været så massiv lokal kritik, og når nu det har vist sig at koste mere end 750 millioner kroner at etablere og drive udrejsecenteret?

»Man skal bare finde en anden løsning, hvis man kan det. Jeg kan ikke forestille mig, at der er en eneste borgmester, der rækker hånden i vejret i forhold til de beboere. Og når man viser sådan en følgagtighed, som de røde partier har gjort, må man jo bare forvente, at presset bliver lige så stort andre steder,« siger Inger Støjberg.

Også Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup, der pressede på for at placere de kriminelle udlændinge på Lindholm, forestiller sig, at det bliver vanskeligt at finde et alternativ.

»De mennesker er uønsket i hele landet. Det forstår jeg også godt, og det var også derfor, at vi placerede dem på Lindholm,« siger han.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra de røde partier bag beslutningen om at droppe udrejsecenter Lindholm.