Borgmestre bekræfter: Regeringen undersøger muligheden for at genåbne skoler 1. marts

Landets kommuner skal ifølge flere borgmestre forberede sig på at teste langt flere elever allerede fra mandag, hvis regeringen beslutter at åbne skolerne yderligere.

Landets borgmestre har fået besked på at forberede sig på, at flere elever skal tilbage i skole, forklarer Helsingørs borgmester, Benedikte Kiær (K). Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Regeringen undersøger, om det er muligt at genåbne grundskolerne 1. marts – blandt andet med kommunernes hjælp til at organisere test.

Samtidig ser regeringen også på muligheden for at genåbne efterskoler, højskoler, gymnasier og andre ungdomsuddannelser 1. marts.

Men regeringen giver ingen løfter, og den endelige beslutning er tilsyneladende ikke truffet endnu.

Flere borgmestre forklarer, at beskederne blev givet mandag på et Skype-møde med flere af regeringens ministre, landets borgmestre, Kommunernes Landsforening (KL) og Danske Regioner, hvor emnet var strategi for coronatest.

»Regeringen arbejder med modeller, hvor man allerede 1. marts kan begynde at genåbne på skolerne,« siger Hørsholms borgmester, Morten Slotved (K):

»Regeringen sagde også på mødet, at de ser smertegrænsen for, hvornår der er yderligere udfordringer, ved 1.000 indlagte.«

Til gengæld var der ifølge Morten Slotved ikke ét ord på mødet om, hvordan detailhandlen kan genåbne:

»Jeg kunne godt tænke mig, at det private erhvervsliv og detailhandlen bliver prioriteret.«

Hvis grundskolerne ender med genåbne for de større elever 1. marts, skal kommunerne op i gear, forklarer Helsingørs borgmester Benedikte Kiær (K). Og det indebærer ifølge hende, at kommunerne får ansvaret for at teste eleverne to gange om ugen:

»Vi skal nu forberede os, så vi har podere klar og kan teste mere, hvis genåbningen kommer 1. marts – enten regionalt eller i hele landet. Og det er virkelig en opgave, vi kaster os over, fordi de unge mennesker har behov for at komme tilbage til deres klasser,« siger Benedikte Kiær:

Gav regeringen jer nogen indikation på, hvad der afgør, om de store elever kommer tilbage i skole mandag?

»De skal til at gennemgå beregninger nu. Beskeden på mødet var: I kan lige så godt gå i gang med at forberede jer,« siger Benedikte Kiær.

Borgmesteren tilføjer, at eleverne i givet fald ikke kommer tilbage til en hverdag i skolen, som de kendte den, inden corona blev en realitet.

Regeringen er ifølge indkaldelsen til mødet mandag i gang med at fastlægge en model for, hvordan flere såkaldte hurtigteststeder tæt på borgerne skal etableres. Og deltagerne på mødet skulle drøfte »strategiens overordnede linjer og kommunernes rolle ift. at understøtte en videre genåbning af grundskolerne såvel som det bredere samfund«.