Booster skal stække omikron i Danmark: Sådan får du det tredje stik

Nye restriktioner skal købe os tid til at få flere danskere revaccineret med tredje stik. Men hvornår og hvor bliver det din tur? Vi guider ned ad den autoriserede vaccinevej.

 
Flere lande melder om tilfælde af den nye omikronvariant. Video: CNN/AP/Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Joachim Christian Valentin Werner/Emma Märtens Christensen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det gik lige så godt – og så kom omikronvarianten.

Nye restriktioner er på vej, nu forklædt som »forsinkelsespakke«, men indholdet ligner det, vi kender fra sidste vinter: Skolelukninger, begrænsninger på nattelivet og forsamlingsloft.

Nøglen til at komme godt gennem vinteren og blive befriet fra restriktionerne er, som det lød igen og igen på pressemødet onsdag aften, vacciner, vacciner og atter vacciner.

Alle foreløbige undersøgelser af omikronvarianten tyder på, at et boosterstik – det vil sige vaccinestik nummer tre for de fleste danskere – kan beskytte godt mod omikronsmitte og endnu bedre mod alvorlig sygdom.

Men hvordan og hvornår kan man få det gyldne tredje stik?

Spørgsmålene florerer på sociale medier, hvor flere beretter om at være »gået lige ind«, »sprunget over køen« og »kommet til uden invitation«.

Berlingske skærer her igennem myter og fejlopfattelser (og uden om de uautoriserede råd fra din fjerne moster Connie og gamle klassekammerater på Facebook).

Der skal være gået 165 dage siden dit stik nummer to

Vaccinestik nummer tre bliver i Danmark givet, når der er gået fem måneder og to uger efter stik nummer to – præcis 165 dage. Det er den tidsramme, myndighederne har besluttet.

I andre lande har man valgt at fremskynde vaccinestik nummer tre, så det eksempelvis gives allerede efter tre eller fem måneder. I Danmark fastholdes – foreløbig – grænsen på fem måneder og to uger.

Det vurderes, skriver Sundhedsstyrelsen, at man frem til det tidspunkt stadig har god beskyttelse af de to første stik.

Hvor bliver min invitation af?

Indkaldelse udsendes ugentligt. Derfor kan du opleve, at der går fem måneder, to uger og nogle dage, hvis din skæringsdato og myndighedernes ugentlige udsendelse af invitationer ligger lidt skævt for hinanden.

Din mulighed for at bestille en vaccine på portalen vacciner.dk åbner sig, når der er gået fem en halv måned siden andet stik. Derfor kan du opleve, at der kan bookes på vacciner.dk, inden du har modtaget invitation i e-Boks.

Du skal bestille tid i langt de fleste tilfælde, men…

I langt størstedelen af Danmark vil det være smartest at bestille en fast tid på vacciner.dk, når du har modtaget din invitation i e-Boks.

På vacciner.dk kan du finde info om vaccinationssteder samt lister over de praktiserende læger, der udbyder covid-19-vaccination.

Du skal også bestille tid, hvis du ønsker at blive vaccineret hos en praktiserende læge.

Nogle steder, for eksempel i hovedstadsregionen og ved Aarhus, er også private udbydere på banen, som tilbyder drop-in-vaccination uden tidsbestilling. Der er tale om Copenhagen Medicals (hjemmeside her) og Practio (hjemmeside her).

De private udbyderes vacciner er også gratis.

Copenhagen Medicals har drop-in-vaccination uden tidsbestilling i Fælledparken.

Practio har drop-in-vaccination i Tranbjerg ved Aarhus (fra fredag 10. december), i Hundige og på Frederiksberg.

Også for al drop-in-vaccination gælder, at der skal være gået 5,5 måned siden stik nummer to.

Hjælper et ekstra stik overhovedet, når gennembrudsinfektioner ses?

Alle undersøgelse indtil videre – både foretaget af vaccineproducenten Pfizer og af læger i Sydafrika – peger på, at et tredje stik booster kroppens antistoffer på en måde, så den er modstandsdygtig over for smitten.

Og skulle man blive smittet alligevel, vil vaccinen under alle omstændigheder beskytte mod alvorlig sygdom, indlæggelse og død.

Hvad nu, hvis jeg allerede har haft covid-19?

Du kan ifølge Sundhedsstyrelsen sagtens blive vaccineret, selvom du har haft sygdommen. Styrelsen anbefaler dog, at der skal gå en-tre måneder fra sygdommens ophør.

Jeg er vaccineret med vaccinen fra Johnson & Johnson – hvad nu?

Hvis du er vaccineret mod covid-19 med ét stiks-vaccinen fra Johnson & Johnson, vil du modtage en invitation til anden vaccination minimum 12 uger efter, du er blevet vaccineret.

Herefter gælder samme regler som for de borgere, som fra starten blev vaccineret med Pfizer eller Moderna-vaccinerne.

Du kan finde alle officielle råd og vejledninger fra Sundhedsstyrelsen her.