Børneminister: Alt for få børn kommer i nødpasning

Der er flere, der skal udnytte muligheden for nødpasning af børn under coronakrisen, lyder det fra minister.

 
Coronavirussen spreder sig i Danmark. Få overblikket her. Video: Mads Joakim Rimer Rasmussen/Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix. Fold sammen
Læs mere

Der er mange forældre, der har svært ved at få hverdagen til at hænge sammen, mens skoler, institutioner og arbejdspladser er lukket ned.

Flere skal tage imod tilbuddet om at få deres børn passet af særlige nødberedskab i landets institutioner.

Det siger børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) på myndighedernes fælles pressemøde fredag eftermiddag.

»Tag en snak med pædagogerne i børnehaverne og find ud at bruge den ekstra kapacitet, der er i øjeblikket,« siger ministeren.

Hun henviser til, at kun 1,5 procent af landets børn er i nødpasning.

»De regler, vi har lavet, skal sikre, at børnene fortsat får pasning, undervisning, omsorg og støtte,« siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

Børne- og undervisningsministeren peger på, at nogle familier har »almindelige« problemer med at få koordineret undervisning, pasning og arbejde hjemmefra.

Andre familier er ramt af deciderede konflikter. Og særligt i de familier er det vigtigt, at børnene tilbringer dagtimerne i institutionerne.

»Vi ved fra krisecentrene, at volden stiger i disse uger, og derfor ved vi også, at langt flere har brug for at komme i børnehav,« siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

Hvad angår hjemmeundervisningen af skoleelever har ministeren stor forståelse for den frustration, der må være hos de enkelte familier i denne tid.

Men det er i sidste ende lærerne og folkeskolerne, der har ansvaret for, at undervisningen fungerer. Forældrene skal sørge for at støtte børnene, men skal ikke bekymre sig om ikke at slå til i hjemmeundervisningen.

»Det er skolen og lærerne, der har undervisningspligten. Det er ikke jer forældre.«

»Kommer der til at opstå huller som følge af fjernundervisningen, er det skolehuller, som vi efterfølgende lukker. Og det er skolernes ansvar.«

»Så kære forældre! Til dem, der har det rigtig hårdt lige nu: Sænk skuldrene, ro på,« siger Pernille Rosenkrantz-Theil på pressemødet.

Danmarks skoler og institutioner har været lukket de seneste to uger og skal foreløbig være lukket indtil efter påske - altså til og med 13. april.

På pressemødet siger Pernille Rosenkrantz-Theil, at det endnu ikke er besluttet, om de forestående eksamener blandt folkeskolernes afgangselever skal aflyses.

»Vi er i fuld gang med at rådføre os med lærere, elever, rektorer og Folketingets partier. Det er en dilemmafyldt beslutning,« lyder det.

/ritzau/