»Blokpolitik nok« sagde Lars Løkke Rasmussen i grundlovstalen

I 2014 ville Lars Løkke Rasmussen ikke være statsminister for enhver pris. Nu er han villig til at gå ganske langt for at holde fløjene ude af dansk politik. »Vi har haft blokpolitik nok,« sagde statsministeren i sin grundlovstale.

Lars Løkke Rasmussen holder grundlovstale i Slangerup. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Lars Løkke Rasmussen (V) samler fingerspidserne foran brystet og er et øjeblik stille. Han har netop holdt grundlovstale for Dansk Metals medlemmer i Slangerup i Nordsjælland, og han står i opknappet blå skjorte og habit foran pressens kameraer og tænker lidt over, hvordan han skal svare.

Manden, der i 2014 ikke ville være statsminister for enhver pris, har i valgkampens allersidste dage, langt bagud i meningsmålingerne, opløst blå blok og foreslår nu en samlingsregering hen over midten med sig selv som statsminister.

Spørgsmålet er derfor naturligt:

Er der en pris, som Lars Løkke Rasmussen ikke er villig til at betale for at blive statsminister i en samlingsregering hen over midten?

Det er et ja-nej-spørgsmål, men sådan svarer den endnu siddende statsminister ikke.

»Jeg tror ikke, at man kan definere det på den måde,« siger Lars Løkke Rasmussen og finder efterhånden ordene.

Tankegangen bag opløsningen af blå blok og forslaget om en regering med arvefjenden Socialdemokratiet, som Venstre i annonce efter annonce har advaret imod, er mere kompliceret end det.

Test dig selv: Find ud af, hvilke kandidater du er enig med

Buhråb fra Metal-folket

Lars Løkke Rasmussen har netop holdt tale ved Dansk Metals grundlovsmøde i Slangerup, og talen handlede ikke om Grundloven. Den handlede netop om forslaget om en samlingsregering.

»Jeg har oplevet en del, men jeg har faktisk aldrig før stået over for en statsministerkandidat, som har præsenteret en økonomisk plan, der gør Danmark fattigere og ikke rigere,« sagde Lars Løkke Rasmussen til Dansk Metals medlemmer og høstede buhråb til gengæld.

Den endnu siddende statsminister holdt dog fast og forklarede, at det sådan set ikke var Socialdemokratiets politik eller Mette Frederiksen, han har problemer med.

Det er alle partierne til venstre for Mette Frederiksen.

»Jeg frygter, at vi har udsigt til det mest socialistiske regeringsprogram i mange årtier, hvis magten skifter,« sagde Lars Løkke Rasmussen.

Sådan lyder logikken. Nød lærer nøgen kvinde at spinde, frygt bøjer principper, og når et onde er værre end det andet, så er valget oplagt. Men dette er ikke det hele.

»Jeg mener, at der er behov for at samle Danmark for alvor. Ikke inden for en rød blok, ikke inden for en blå blok. Vi har sådan set haft blokpolitik nok,« sagde Lars Løkke Rasmussen også og høstede klapsalver fra det samme publikum, som netop havde buhet ad ham.

Det er Løkkes egne erfaringer, der har ført ham frem til den konklusion, mener han. Ethvert parti tager farve af de partier, der bringer dem til magten, og så er det mest fornuftige, at de gamle ansvarlige midterpartier farver hinanden, så ingen bliver smudset til fra fløjene.

Sådan ser virkeligheden i dag ud for den mand, der i 2014 ikke ville være statsminister for enhver pris. Og han peger på ny på sig selv som statsminister.

»Jeg har oplevet en del, men jeg har faktisk aldrig før stået over for en statsministerkandidat, som har præsenteret en økonomisk plan, der gør Danmark fattigere og ikke rigere,« sagde Lars Løkke Rasmussen under Dansk Metals grundlovsarrangement i Slangerup. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

En fællesmængde, som ingen endnu kender

Derfor er spørgsmålet naturligt:

Er der en pris, du ikke vil betale for at blive statsminister i en samlingsregering hen over midten?

»Hvis det kommer dertil, hvor der er en mulighed for med et styrket Venstre at prøve at bygge noget op på midten, så skulle det jo gerne være et positivt projekt, hvor man ikke på forhånd skal udelukke nogen,« siger Lars Løkke Rasmussen.

»Der er både Socialdemokratiet, der er Radikale Venstre, der er Dansk Folkeparti, der er Det Konservative Folkeparti, der er Liberal Alliance. Altså, hvor kan man finde en fællesmængde?« spørger Lars Løkke Rasmussen sig selv, og det er han naturligvis nødt til at finde et svar på.

»Det vil være en fællesmængde, hvor nogen skal gå på kompromis. Altså vil der være nogen, der ville skulle acceptere en højere velstandsvækst, altså et højere offentligt forbrug, end de umiddelbart havde lyst til. Der vil være nogen, der skulle acceptere lidt flere reformer, der kan finansiere dette, end de umiddelbart havde lyst til, og sådan vil det jo være,« siger Lars Løkke Rasmussen uden på nogen måde at gå i detaljer.

»Altså, jeg er bare bange for, at vi alternativt kommer til at stå et sted, hvor tingene kommer til at sande til, og jeg vil være meget bekymret, hvis der opstår en situation, hvor Mette Frederiksen sendes i armene på den yderste venstrefløj og kommer til at føre en socialistisk økonomisk politik, der gør Danmark fattigere. Og jeg vil i den grad være bekymret, hvis jeg selv kastede mig i armene på den yderste danske højrefløj og kom til at føre en politik, der placerede Danmark helt skævt i verdenssamfundet. Det kommer så ikke til at ske, for det har jeg jo udelukket, men på den anden side har Mette Frederiksen ikke udelukket at gøre sig afhængig af den yderste venstrefløj, og det er det, der gør mig bekymret,« siger Lars Løkke Rasmussen.

Tættere på et svar kommer han ikke.

Lars Løkke Rasmussen forlader den fremmødte presse og får en blå ballon med Dansk Metals logo på. Den giver han til en lille dreng i FC Barcelona-trøje. Så går han mod ministerbilen, som han muligvis snart ikke længere skal køre i.

Lars Løkke Rasmussen efter sin grundlovstale i Slangerup. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.