Blå blok vil droppe Sundhedsplatformen: »Har gjort det værre for sundhedspersonale og patienter i stedet for at gøre det bedre«

Hvis Danmark i fremtiden skal have ét fælles IT-system i sundhedsvæsenet, er partierne i blå blok parat til at give Sundhedsplatformen dødsstødet. »Der har været så mange problemer med Sundhedsplatformen,« siger Venstres sundhedsordfører.

Danmark skal have ét fælles it-system på hospitalerne ifølge regeringens sundhedsudspil. Det kan give dødsstødet til Sundhedsplatformen. (Arkivfoto) Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

Statsminister Lars Løkke Rasmussen blev spurgt og svarede ret klart, da han præsenterede regeringens sundhedsudspil. Danmark er på sigt for lille et land til at have flere forskellige IT-systemer for patientjournaler rundt omkring i landet.

»Vi synes, at det havde været klogere, hvis man havde udviklet ét IT-system i stedet for en sundhedsplatform i Østdanmark med alt det bøvl, det har skabt, og nogle andre løsninger i Vestdanmark. Sket er sket. Men klogt var det ikke,« sagde Lars Løkke Rasmussen.

Reelt er der to IT-systemer. Sundhedsplatformen i Region Hovedstaden og Region Sjælland, og Systematics EPJ-system, som fungerer i Region Midtjylland, og som implementeres i Region Syddanmark i 2020 og i Region Nordjylland i 2021.

Af de to systemer er det ene udskældt og forhadt: Sundhedsplatformen bliver af læger i hovedstaden udråbt til roden til alt ondt.

Senest viste en trivselsmåling, som Region Hovedstaden offentliggjorde lige før jul, at 62 pct. af hovedstadens læger er utilfredse med systemet, og sundhedsordførerne i blå blok er ikke i tvivl om, hvilket system et fælles sundhedsvæsen bør skille sig af med.

»På sigt skal vi have ét fælles IT-system. Alt andet giver ikke mening. Der er ingen grund til, at fem regioner prøver at opfinde den dybe tallerken. Og der har været så mange problemer med Sundhedsplatformen, at jeg har svært ved at se, at det skulle blive den,« siger Jane Heitmann, som er Venstres sundhedsordfører

»Hvis vi skulle vælge, ville vi helt sikkert kigge på det system, man bruger i Midtjylland og ikke Sundhedsplatformen,« siger May-Britt Kattrup, sundhedsordfører i Liberal Alliance.

»Man har brugt milliarder af skattepenge på et system, der har gjort det værre for sundhedspersonale og patienter i stedet for at gøre det bedre. Man havde allerede et system i Jylland, der fungerede og kostede væsentligt mindre,« siger May-Britt Kattrup.

Læger flygter

Også hos regeringspartneren Det Konservative Folkeparti møder Sundhedsplatformen modstand.

»Sundhedsplatformen har jo ikke været en succes nogen steder, så det tegner ikke umiddelbart til at blive Sundhedsplatformen,« siger sundhedsordfører Erik Lund, og hos regeringens parlamentariske grundlag er holdningen helt klar.

»Med Sundhedsplatformen har vi allerede mistet en masse dygtige medarbejdere. Ældre læger, der kunne have arbejdet flere år endnu, er stoppet, fordi de ikke kunne se igennem IT-systemet,« siger Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt.

»Jeg har talt med nogle, der er skiftet fra Region Hovedstaden til Region Midtjylland, som nu sidder med et system, de har lært på få timer. Flere læger har også meldt ud, at de bliver ved med at kunne se fejl i fremtiden ved brug af Sundhedsplatformen. Det er et spørgsmål om, hvorvidt man tør satse på et system, hvor man bliver ved med at kunne se fejl,« siger Liselott Blixt.

Kompliceret at skille sig af med system

Erik Lund (K) gør dog opmærksom på, at man ikke bare kan udelukke Sundhedsplatformen, selvom der skulle være politisk enighed om det.

»Jeg vil ikke afskære den på forhånd. Det må undersøges grundigt, og de penge, der går til spilde, når man vælger noget fra, må ikke spille en rolle. Vi skal have det system, der er bedst for læger, sygeplejersker og borgere. Men som sagt: Jeg hælder nok ikke imod Sundhedsplatformen,« siger Erik Lund.

Søren Lauesen er professor ved IT-Universitetet, og han mener, at det bør undersøges, hvilket system der rent faktisk skaber mest effektivitet i sundhedsvæsenet.

»Vi er på sin vis i en heldig situation, fordi vi kan måle to systemer lige op imod hinanden,« siger han.

»Men hvis Østdanmark overtager Vestdanmarks system, vil omstillingen ikke være så dyr som da de fik EPIC. Man burde have lært af de dårlige erfaringer og implementere systemet et speciale ad gangen,,« forklarer professoren.

»Alligevel er det ikke helt simpelt, for det kommer også til at koste penge at frigøre sig af kontrakten med Epic (leverandør bag Sundhedsplatformen, red.),« siger Søren Lauesen.

Overlæge og psykiater Sten Oyre turde ikke fejre det med det samme. Han har stiftet foreningen »Sundhedsplatformen, nej tak!« og er flygtet til Norge for at slippe for Region Hovedstadens forhadte IT-system, og hidtil har kampen været forgæves.

Men da han læste udspillet igennem, var han ikke i tvivl:

»Hele sundhedsreformen handler om Sundhedsplatformen. Det kan der ikke være tvivl om. Her beviste regionspolitikerne deres uduelighed,« siger Sten Oyre, som er begyndt at planlægge en fest for Sundhedsplatformens afskaffelse.