Blå blok: Fagbevægelsens angreb på regnemodeller ligner et »ideologisk felttog«

Finansministeriets regnemodeller, der regner på og styrer næsten al politik i Danmark, er under hård kritik fra flere sider. Venstre betegner kritikken som »et ideologisk felttog«, mens de Konservative kalder det »et grundlæggende opgør med fagligheden i embedsværket«.

Venstres finansordfører, Troels Lund Poulsen, vil gerne være med til at se på, om modellerne kan blive mere præcise, men det er ikke alle ideer, han hilser velkommen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Finansministeriets regnemodeller er under angreb fra blandt andre Fagbevægelsens Hovedorganisation, FH, der mener, at regnemodellen har mistet sin troværdighed, og at regneprincipperne kræver mere forskning og åbenhed.

Formand i Fagbevægelsens Hovedorganisation, FH, Lizette Risgaard, mener det er en sag for organisationen at blande sig i, da de gerne vil være medvirkende til »at udvikle samfundet til det bedre« og »have et Danmark i bedre balance«.

»Politikere og borgere må have et mere oplyst grundlag at træffe politiske beslutninger på. Derfor er der brug for mere forskning i de effekter, der er af offentlig service,« siger Lizette Risgaard om regnemodellerne.

Rasmus Jarlov, finansordfører (K)

»Det bør i hvert fald ikke gøres til fagforeningspolitik at afgøre den slags, det bør styres af et neutralt embedsværk.«


Venstres finansordfører, Troels Lund Poulsen, vil gerne være med til at se på, om modellerne kan blive mere præcise, men det er ikke alle ideer, han hilser velkommen.

»Jeg ser det mest som et ideologisk felttog for potentielt at bruge regnemodellerne politisk, og det kommer vi ikke til at medvirke til. Vi kan ikke skifte regnemodellerne ud, hver gang der kommer en ny regering, for så kan man ikke føre en ansvarlig finanspolitik,« siger Troels Lund Poulsen.

Den konservative finansordfører, Rasmus Jarlov, mener, at Socialdemokratiet er i færd med et grundlæggende opgør med fagligheden i embedsværket.

Det siger han blandt andet på baggrund af, at statsminister Mette Frederiksens særlige rådgiver Martin Rossen har fået en meget fremtrædende position i regeringen, som også planlægger at oprette nye politiske sekretariater.

»Jeg bliver meget bekymret, når jeg ser en regering, som først ansætter et hav af politiske embedsmænd til at styre ministerierne, sætter en embedsmand, som ingen af os kan få i tale, i Økonomiudvalget og nu vil til at omkalfatre regnemodellerne. Det virker som et grundlæggende opgør med fagligheden i den måde, vi styrer vores økonomi på her i Danmark,« siger Rasmus Jarlov og tilføjer:

»Det bør i hvert fald ikke gøres til fagforeningspolitik at afgøre dette. Det bør styres af et neutralt embedsværk.«