Berlingske indstifter pris for at styrke den borgerlige debat

Med støtte fra Den Berlingske Fond indstifter Berlingske en pris, der gives til markante stemmer og tænkere, som har bidraget afgørende til den borgerlige idédebat. Prisen uddeles første gang i marts 2020.

Henning Fonsmark – chefredaktør for Berlingske Tidende og skarp borgerlig ideolog i sin levetid – får nu opkaldt en ny Berlingske-pris efter sig. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Berlingske indstifter en pris, Fonsmark-prisen, der skal gives til markante stemmer og tænkere, som på afgørende vis har bidraget til den borgerlige idédebat.

Ifølge Berlingskes ansvarshavende chefredaktør, Tom Jensen, er baggrunden for den nye pris, at Danmark har brug for stærke stemmer og tænkere i den borgerlige idédebat.

»Vi synes, at der er behov for at sætte positivt fokus på den borgerlige idédebat og prøve at finde nogle af de stemmer, som er med til at rykke ved debatten i Danmark, og som via deres intellekt og holdninger faktisk er med til at flytte nogle ting i samfundet,« siger Tom Jensen.

Tom Jensen, Berlingskes ansvarshavende chefredaktør

»Det har en særskilt værdi for os som medie at definere en pris ud fra, at den skal sætte lys på den borgerlige idédebat.«


Han mener, at prisen vil være til gavn for Berlingske.

»Jeg tror, at det har en særskilt værdi for os som medie at definere en pris ud fra, at den skal sætte lys på den borgerlige idédebat. Der er rigtig mange andre priser i Danmark, men sådan en pris her er der faktisk ikke. Vi kan være med til at gøre opmærksom på dem, som har fået flyttet nogle hegnspæle i samfundsdebatten. Det er en vigtig rolle, vi har som medie – at pege på, hvem det rent faktisk er, der flytter noget,« siger han.

Prisen uddeles med støtte fra Den Berlingske Fond og med inspiration fra forhenværende chefredaktør for såvel Berlingske som Weekendavisen Henning Fonsmark, der i en pressemeddelelse fra Berlingske karakteriseres blandt andet således:

»Et fyrtårn, der originalt og præcist analyserede samfundsudviklingen og kastede lyset i de retninger, han ud fra en borgerlig grundopfattelse fandt det rigtigst og væsentligst.«

Afløser andre priser

Ifølge pressemeddelelsen er det afgørende, at modtageren af prisen »på original måde har beriget den borgerlige samfundsdebat med synspunkter, tanker, erkendelser eller viden, som har gjort en forskel.«

»Præcis som Henning Fonsmark gjorde det. Danmark har i 2020erne brug for intellektuelle af Henning Fonsmarks format,« som der står i pressemeddelelsen.

Prisen, der bliver på 250.000 kroner, uddeles første gang i marts 2020. Prisen gives ikke for egentligt partipolitisk virke, men til en stemme eller en tænker, som »i ekstraordinær grad har evnet at sætte sit præg på den borgerlige samfundsdebat,« fremgår det.

Fonsmark-prisen afløser såvel Den Berlingske Fonds Hæderspris samt Journalistpris og Berlingske-prisen Årets Dansker, der har været uddelt siden 2014.

»Den er forankret hos os på Berlingske og afløser de tidligere priser, fordi vi synes, at den her pris er endnu vigtigere. Vi vil noget med den her pris,« siger Tom Jensen.