»Bennys« kunstsamling sat til salg for millioner

Den folkekære skuespiller døde som 83-årig i 2018, og nu har hans tre døtre besluttet at sælge ud af Morten Grunwalds »livslange passion«.

De fleste kender ham nok fra rollen som Benny i de legendariske Olsen-banden-film, men privat nærede Morten Grunwald (tv.) en stor kærlighed til billedkunsten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Du kender ham sikkert allerbedst for den karakteristiske gangart, de gule sokker og hans »skide godt, Egon« i rollen som Olsen-bandens Benny.

Men hvad alle måske ikke er klar over, så var skuespilleren og den mangeårige teaterdirektør Morten Grunwald også særdeles kunstinteresseret.

Og nu bliver 48 af værkerne fra den »imponerende« kunstsamling, der har hængt i hans og hustruen, Lily Weidings, hjem, sat til salg, oplyser auktionshuset Bruun Rasmussen i en pressemeddelelse.

Den folkekære skuespiller døde som 83-årig i 2018, og det er hans tre døtre, der nu har besluttet at sælge ud af Morten Grunwalds »livslange passion«.

»Han brugte store dele af sin fritid på det – det var hans »ting«. Så hang han ud i atelierer og på udstillinger med kunstnere og gallerister og knyttede venskaber i miljøet,« udtaler datteren Tanja Grunwald i pressemeddelelsen.

Vurderet til millioner

Hun mindes, hvordan deres liv med skuespillerparret altid var omgivet af kunst. De blev som børn jævnligt taget med på museer og var også med, når forældrene flere gange rejste til New York for at se på kunst og mødes med kunstnere og dramatikere.

»Kunsten skulle røre noget i ham og give ham glæde, mens han ejede det. Han har aldrig gået op i investeringer og den slags, og hans første store løn brugte han på kunst,« siger Tanja Grunwald.

Morten Grunwald døde som 83-årig i 2018, mens hans hustru Lily Weiding døde som 96-årig i juni sidste år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix (arkiv).

Blandt de udbudte værker er oliemaleriet »Flodfjældets skønhed« af et af dansk kunsthistories største navne, Per Kirkeby. Det har tidligere hængt over sofaen i hjemmet hos Grunwald og Weiding.

Skal du have fingre i et af »Bennys« samlingsværker, behøver det ikke nødvendigvis at koste dig alverden. Vurderingspriserne på flere af værkerne starter nemlig på 10.000 kroner.

Drømmer du om at hænge »Flodfjældets skønhed« op på væggen hjemme hos dig selv, skal du til gengæld have mellem 1,5 og 2 millioner kroner op af lommen, vurderer auktionshuset Bruun Rasmussen.

De 48 værker fra Morten Grunwald og Lily Weidings kunstsamling kommer under hammeren 27. og 28. september.