Batteritog på vej til Nordsjælland: Lokalbane lægger skinner til test

Allerede i 2020 vil der køre batteridrevne tog i Nordsjælland. Transportministeren vil afprøve togene på strækningen mellem Hillerød og Helsingør.

Dette batteridrevne tog er udviklet af den canadiske fly- og togproducent Bombardier. Det er en 2018-model med en rækkevidde på 40 kilometer pr. opladning. Den næste model ventes at have en rækkevidde på 100 kilometer pr. opladning. Fold sammen
Læs mere
Foto: John MacDougall/AFP/Ritzau Scanpix

Batteritog kan være en vigtig brik for fremtidens togdrift, og derfor skal de miljøvenlige tog testes i blandt andet Nordsjælland.

Bag beslutningen står transportminister Benny Engelbrecht (S) og regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S), som sammen med blandt andre regionsrådsformanden i Region Sjælland har taget initiativ til at afprøve batteritog i Danmark. Det skriver TV 2 Lorry.

»Ikke nok med at batteritog kan reducere Danmarks udledning af CO2 – det skaber også grundlaget for en bedre trafikbetjening. Samlet set tyder meget derfor på, at batteritog kan være en vigtig brik for fremtidens togdrift i Danmark,« siger transportminister Benny Engelbrecht.

Planen er, at batteritoget skal testes på strækningen mellem Hillerød og Helsingør i sidste del af 2020 og i første halvdel af 2021.

Batteritog i hele landet

Forsøget med batteritog er besluttet, efter at Transport- og Boligministeriet sammen med DSB og Movia har gennemført en analyse af kørsel med batteritog i Nordvestsjælland.

Analysen viser ifølge TV2 Lorry, at lokalbanestrækningen mellem Holbæk og Nykøbing Sjælland er velegnet til batteritog, og at en omlægning af driften vil give økonomisk mening fra omkring 2025, hvor der formentlig vil være behov for næste udskiftning af dieseltog.

»Min forhåbning er, at vi fra midten af 2020erne vil se batteritog i daglig drift i Danmark,« lyder det fra transportminister Benny Engelbrecht.

Batteritog testes også i Tyskland.