Ballets dronning stemte - men ikke på sig selv

Berlingske var med, da statsministerkandidat Mette Frederiksen i morges afgav sin stemme i Hareskovhallen i Furesø Kommune. Det blev til en stemme på Socialdemokratiet og ikke hende selv.

Statsministerkandidat Mette Frederiksen (S) stemte ikke på sig selv, men på sit parti. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

I dag er i sandhed en demokratiets festdag. Man fristes næsten til at undre sig over, om det blot er en tilfældighed, at grundlovsdag og folketingsvalget falder sammen den dag, hvor solens stråler står så højt på himlen, at den spås til at blive den varmeste dag i år.

Dagen kan gå hen og blive en demokratiets festdag af dimensioner for Socialdemokratiets formand og statsministerkandidat, Mette Frederiksen, der i meningsmålingerne står til at hive en sejr hjem til rød blok og Socialdemokratiet. Hun afgav i morges sin stemme i Hareskovhallen i Furesø Kommune.

»Jeg tror, der er flere sommerfugle nede i maven lige nu, end der er vurderinger af valgresultatet. Jeg ved ikke, hvor meget man kan tro på meningsmålinger, men jeg kan mærke, at danskerne tager godt imod Socialdemokratiet, så jeg har en god mavefornemmelse.«

Da Mette Frederiksen kom gående hånd i hånd med sin forlovede, Bo Tengberg, ned ad stien, hvor Hareskovhallen ligger, havde skyerne lagt sig ind foran solen.

Men den socialdemokratiske formand var forhåbningsfuld.

»Det blev en stemme på Socialdemokratiet - men ikke på mig selv,« lød det med stolthed i stemmen fra partiformanden, idet hun trådte ud af stemmeboksen. Nu var det heller ikke muligt at stemme på sig selv for Mette Frederiksen denne gang, da hun har skiftet kreds og nu stiller op i Aalborg-kredsen.

Roser er røde

Klokken lidt i otte i morges stod Mette Frederiksen på Nørreport Station og delte de sidste socialdemokratiske roser ud. Selv om hun havde haft svært ved at falde til ro efter den sidste partilederdebat i aftes, var der ikke træthed at ænse hos den socialdemokratiske formand.

Flere vælgere havde behov for at takke hende og forsikre hende om, at hun havde fået deres stemme. Men der var også tid til at tage de mere alvorlige snakke med vælgere, der ikke var sikre på, om de sætter kryds ved Socialdemokratiet.

»Jeg håber, du holder, hvad du har lovet,« lød det fra en ældre kvinde på farten, som Mette Frederiksen derefter fik til at stoppe op.

»Så håber jeg, at du stemmer på Socialdemokratiet,« svarede hun med et smil på læben.

Og med et smil på læben spadserede hun en time senere ned ad Månedalstien i Furesø Kommune for selv at stemme på Socialdemokratiet. Det smittede af på de borgere, der var kommet for at få et glimt af landets måske kommende statsminister. Mette Frederiksen tog sig tid til at hilse på dem alle. Store som små. Og særligt hos to yngre piger var det en oplevelse ud over det sædvanlige, at kvinden, der snart kan komme til at lede landet, havde tid til at stoppe op og tage et billede med dem.

Det møde kommer de til at huske længe. Men det er de ikke ene om.

»Det her er jo det første rigtige klimavalg. Det kommer i hvert fald til at stå tilbage. (...) Så tror jeg også, jeg vil huske den her valgkamp for alle de børn og unge, jeg har mødt, og som jeg synes har været mere optaget af valgkampen, end jeg nogensinde har set før,« sagde Mette Frederiksen, inden hun fortsatte ind i hallen.

Allerstørst var glæden dog ved valgbord 3 i Hareskovhallen, hvor en kvindelig valgtilforordnet tog imod Mette Frederiksens valgseddel og sendte hende videre for at afgive en af de stemmer, der kan føre Socialdemokratiet til magten.

Og da krydset var sat, og hun hånd i hånd med Bo Tengberg forlod Hareskovhallen med faste skridt, skinnede solen atter en gang over Månedalstien og Mette Frederiksen.