Anklagemyndigheden under pres: »Jeg frygter, at der ikke går lang tid, før det påvirker retssikkerheden«

Anklagemyndigheden ved Københavns Politi er pålagt et stort arbejdspres, og det kan i værste fald få negative konsekvenser for retssikkerheden. Sådan lyder det fra tillidsrepræsentant og anklagerfuldmægtig Martin Dahl Fuglsang.

»Enten skal vi gå på kompromis med kvaliteten af vores arbejde, eller også vil sagsbehandlingstiden stige,« siger Martin Dahl Fuglsang, anklagerfuldmægtig og tillidsrepræsentant ved Københavns Politi. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Anklagemyndigheden ved Københavns Politi er efterhånden pålagt så massivt pres, at det nærmer sig bristepunktet og kan få konsekvenser for retssikkerheden.

Det mener Martin Dahl Fuglsang, der er anklagerfuldmægtig og tillidsrepræsentant ved Københavns Politi.

»Jo mere man fra politisk side styrker politiet – uden at styrke anklagemyndigheden – desto hurtigere skal vi løbe. Vi arbejder hurtigere og hurtigere og mere og mere i vores fritid. Jeg er bekymret for, at der ikke går lang tid, før det begynder at gå ud over kvaliteten af vores arbejde og dermed retssikkerheden,« siger han og fortsætter:

»Når vi bliver pålagt så mange opgaver og så mange tidsfrister, ender mange sager med at blive gamle. Og når sager bliver gamle, er det åbenlyst, at de bliver sværere at bevise. De sager, der ikke bliver prioriteret, bliver alt andet lige nedprioriteret med alle de konsekvenser, det har.«

Martin Dahl Fuglsang siger, at en »gammel sag« afhænger af sagstypen. Han afviser at blive mere konkret på, hvilke sager der bliver nedprioriteret. Han siger dog, at »når vi ikke kan løbe stærkere, er der kun to løsninger på problemet«:

»Enten skal vi gå på kompromis med kvaliteten af vores arbejde, eller også vil sagsbehandlingstiden stige,« siger han.

Vold prioriteres

Ifølge Martin Dahl Fuglsang er det sager om personfarlig kriminalitet, der bliver højt prioriteret ved anklagemyndigheden ved Københavns Politi. Det er eksempelvis sager om våben, voldtægt og vold.

Han mener, det er godt, at de borgernære sager bliver prioriteret, men det betyder selvsagt samtidig, at andre sager må vente.

»Gamle sager må vente, og det kan være problematisk. For jo længere tid, der går, desto sværere er det at bevise, fordi vidner selvsagt kan huske mindre og mindre jo længere tid, der går,« siger han.

Tirsdag bringer Berlingske en kommentar fra Martin Dahl Fuglsang, der efterspørger flere midler til anklagemyndigheden.

»Presset på anklagemyndigheden er tæt forbundet med aktiviteten i politiet. Når bandekrige blusser op, er det ikke kun politiet, der bliver sat på overarbejde,« lyder det i indlægget.

Martin Dahl Fuglsang mener, at det øgede arbejdspres kommer af, at man fra politisk side kun prioriterer visse dele af af strafferetskæden. Anklagemyndigheden bliver glemt, mener han. Og når politiet bliver styrket med eksempelvis flere betjente, så får anklagemyndigheden det mere at se til og »får svært ved at følge med«.

Ved du noget om arbejdsforholdene i anklagemyndigheden og konsekvenserne heraf, så kontakt journalisten på tbre@berlingske.dk