Ældre Sagen: Utrygge skal have anden vaccine end AstraZeneca

Der skal findes løsning for personer, der gerne vil vaccineres, men ikke med AstraZeneca, mener Ældre Sagen.

Danmark satte brugen af AstraZeneca-vaccinen på pause 11. marts. I denne uge ventes Sundhedsstyrelsen at komme med en afklaring af, om vaccinen igen vil blive taget i brug i Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Selvom de danske sundhedsmyndigheder skulle beslutte at genoptage brugen af AstraZeneca-vaccinen, vil der være mange, som er utrygge ved at få et stik med den.

Derfor bør der findes en løsning, så de mest udsatte kan få en anden vaccine, uden at det udsætter deres vaccination i alt for lang tid.

Sådan skriver Ældre Sagen i et brev til Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm.

Ældre Sagens direktør, Bjarne Hastrup, fortæller, at mange medlemmer er utrygge ved vaccinen.

»Vi oplever stor bekymring og usikkerhed omkring AstraZeneca-vaccinen på grund af den meget omtale, der har været.«

»Derfor mener vi, at hvis man er angst for den, skal man have lov til at springe over og vente på en anden vaccine,« siger han.

Sundhedsstyrelsen har tidligere meldt ud, at der ikke er frit valg af vaccine.

Hvilken vaccine, man får, afhænger af, hvilken en der er på programmet i Danmark på det pågældende tidspunkt.

Man kan dog vælge at vente med at booke tid til en vaccination og dermed vente, til der eventuelt er en anden vaccine på hylderne.

Bjarne Hastrup vil ikke gå ind i, hvordan modellen konkret skal udformes.

»Man skal acceptere den realitet ude i befolkningen, at nogle er utrygge og angste for en bestemt vaccine.«

»Sundhedsstyrelsen skal kunne forklare nærmere, hvad konsekvenserne er, hvis man siger nej – herunder hvor lang tid man skal vente, hvis man siger nej til AstraZeneca.«

Hvis nu Sundhedsstyrelsen når frem til, at man trygt kan tage vaccinen, kunne I så ikke vælge at bakke 100 procent op om den vaccine i stedet for at foreslå en model, hvor man kan springe over AstraZeneca?

»Vi har ikke en ekspertise, der kan gå ind og vurdere de enkelte vacciner. Vi kan kun give beskeden om utrygheden videre og arbejde for, at der kommer mere tryghed om vaccinationsprogrammet,« siger Bjarne Hastrup.

Danmark satte brugen af AstraZeneca-vaccinen på pause 11. marts efter flere tilfælde med sjældne tilfælde af blodpropper efter vaccination.

Helt konkret er det sygdomstilfælde, hvor en vaccineret har fået blodpropper kombineret med blødninger og et lavt antal blodplader, som har rejst bekymringer.

Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) vurderede i sidste uge, at der er en mulig forbindelse mellem vaccinen og de sjældne tilfælde af blodpropper.

EMA understregede, at fordelene ved AstraZenecas covid-19-vaccine stadig klart overgår ulemperne, fordi den kan forhindre alvorlige sygdomsforløb med corona.

Sundhedsstyrelsen forventer at komme med en udmelding i denne uge.

/ritzau/