Aarhus Kommune indfører pantsystem på to-go kaffekrus

Grundet store mængder affald bestående af takeawayemballage indfører Aarhus Kommune pantsystem på kaffekrus

»Vi bruger enorme mængder takeawayemballage i Danmark, og forbruget er stigende. Derfor betyder det virkelig noget, hvis vi kan gøre det nemmere for både forbrugere og erhvervsliv at vælge et mere bæredygtigt alternativ tilengangsemballage,« siger Nicolaj Bang. Billedet er fra caféen Woolstock på Østerbro, torsdag den 19. marts 2020. (Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Aarhus Kommune vil som den første kommune i landet indføre en forsøgsordning med pant på takeawayemballage.

Det skriver kommunen i en pressemeddelelse.

Nicolaj Bang, som er rådmand for Teknik og Miljø, står i spidsen for forsøget, som skal løbe i tre år og i første omgang fokusere på to-go kaffen.

»Vi bruger enorme mængder takeawayemballage i Danmark, og forbruget er stigende. Derfor betyder det virkelig noget, hvis vi kan gøre det nemmere for både forbrugere og erhvervsliv at vælge et mere bæredygtigt alternativ tilengangsemballage,« siger Nicolaj Bang.

Man vil hos de kaffebarer, som har meldt sig til projektet, betale lidt ekstra for et genanvendeligt krus til sin kaffe, som kan pantes efter brug.

Det er frivilligt for kaffebarerne at være med i forsøget. Indtil videre er der mere end 25, som støtter op.

»Vi er mange kaffebarer, der har et stort fokus på at være så bæredygtige som muligt. Samtidig oplever vi, at flere af vores kunder efterspørger et bæredygtigt alternativ til engangskopper. Derfor glæder vi os til se, hvordan et fælles pantsystem kan komme til at fungere,« siger Josephine Svane fra Jumbo Bakery, som har to cafeer i byen.

Rammerne og finansieringen er på plads, og kommunen har annonceret et udbud efter samarbejdspartnere, som kan hjælpe med at etablere systemet.

På sigt er det også meningen, at retursystemet kan omfatte flere slags takeawayemballage

Cirka halvdelen af det affald, der bliver indsamlet fra byens skraldespande og gaden, kommer ifølge kommunen fra takeawayemballage. Heriblandt er meget af skraldet takeawaykrus til kaffe og ølkrus.

»Robotarmen SeaProctorOne ved Dokk1 har eksempelvis samlet omkring 100.000 engangsbægere op af Aarhus å i løbet af halvandet år,« skriver Aarhus Kommune.

/ritzau/