Aarhus er blevet coronavirussens epicenter, og frygten breder sig: »Jeg er bange«

Der tales om nødpasning for de mindste i Aarhus, hvor mandag var første dag med krav om mundbind i den offentlige trafik. Det skaber bekymringer blandt passagerer, og ifølge sundhedsministeren er der da også grund til »bekymring«. Flere end halvdelen af de smittede i Danmark har udenlandsk baggrund – en smitte, der har bredt sig fra indvandrerområder i Aarhus til Silkeborg.

 
Coronavirussen er stadig i Danmark. Få overblikket her. Video: Sundhedsstyrelsen/Bo Amstrup/Mads Claus Rasumussen/Ritzau Scanpix. Redigering: Mathilde Oda Jørgensen Fold sammen
Læs mere

Efter at Danmarks næststørste by groft sagt har været forskånet for coronavirus, er Aarhus nu det sted i landet, alle retter deres opmærksomhed mod – og hvor mundbind nu bæres som ingen andre steder.

Aarhus Kommune er den kommune i Danmark, hvor flere end halvdelen af alle coronatilfælde i disse dage registreres, og i Aarhus er det især borgere med indvandrerbaggrund, der bliver ramt.

»Vi har de seneste uger set en stigning både globalt og i Danmark, og ja, der er grund til bekymring,« sagde sundhedsminister Magnus Heunicke (S) om den generelle coronasituation i Danmark ved mandagens pressemøde i Eigtveds Pakhus i København.

Smittespredningen i Aarhus var et af de øverste punkter på dagsordenen, for som det fremgik af pressemødet, er op mod halvdelen af den seneste uges smittetilfælde med covid-19 registreret i Aarhus Kommune.

Sulochana Bhandari, der stammer fra Nepal, er bekymret over coronavirus. Især er hun bekymret for, at en eventuel ny nedlukning kan gøre det sværere at tjene penge. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tobias Nicolai.

Den seneste uge er 756 registreret med coronavirus, og heraf var de 341 var bosat i Aarhus Kommune. Fra lørdag til søndag var 72 af de i alt 128 nye smittetilfælde registreret i Aarhus, og selv om antallet af nye smittetilfælde i Danmark er faldet frem til mandag, er Aarhus stadig overrepræsenteret.

De nyeste tal fra Statens Serum Institut viser således, at 40 ud af det seneste døgns 76 coronatilfælde blev registreret i Danmarks næststørste kommune.

Derfor var Aarhus Kommune også den første kommune, hvor alle, der færdes med offentlig transport, er blevet pålagt at bære mundbind. Nu er også Silkeborg Kommune føjet til listen, for som det fremgik af pressemødet, er der konstateret sammenhæng mellem smitten i Aarhus og i Silkeborg.

For den studerende Sulochana Bhandari, som Berlingske taler med i lokaltrafikken i Aarhus, er det naturligt, at hun og medpassagererne nu skal bære mundbind. For hun er bange for, at situationen eskalerer.

»Jeg er bange for selv at blive smittet, men også for at vi skal lukke det hele ned igen. Hvis antallet bare stiger og stiger, kan man jo heller ikke arbejde og tjene penge,« siger Sulochana Bhandari.

Ud fra pressemødet at dømme er der umiddelbart ikke planer om hverken nationale eller regionale nedlukninger, som den vi så 11. marts. I Aarhus Kommune har man dog allerede udskudt skolestarten for de mindste elever på to skoler efter smitteudbrud. I Århus Lærerforening ønsker man tillige at genindføre nødundervisningen, der giver bedre mulighed for at inddele klasser i små hold, så man dermed kan holde den nødvendige afstand.

Særlig udfordring i visse miljøer

Det er på to skoler i områder med relativt mange elever med indvandrerbaggrund, at man har valgt at udskyde skolestarten efter smitteudbrud. Selv om Anette Lykke Petri, direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed, ved gårsdagens pressemøde pointerede, at det i Aarhus ikke kun er personer med udenlandsk baggrund, der er smittet, er der dog markant flere smittetilfælde blandt eksempelvis somaliere.

Derfor er styrelsen nu i tæt kontakt med blandt andet Aarhus og Silkeborg kommuner, hvor flere med indvandrerbaggrund er konstateret smittet:

»Vi skal have kontakt til de miljøer, så vi sikrer os, at de generelle retningslinjer, vi alle kender, også efterleves der,« sagde Anette Lykke Petri på pressemødet.

Det står klart, at størstedelen af coronasmittede herhjemme har udenlandsk baggrund. Syv ud af ti har således anden etnisk oprindelse end dansk, hvis man ser på den seneste uges 756 coronasmittede. Mange af disse har somalisk baggrund, men der er også unge libanesere iblandt. I alt 179 af de 341 påviste tilfælde i Aarhus er af somalisk herkomst.

Af et notat fra Styrelsen for Patientsikkerhed fremgår det, at »der er tale om en større gruppe somaliere, og muligvis er en del af forklaringen en fælles begivenhed; en begravelse med flere hundrede deltagere. Der er husstande spredt rundt i kommunen, men en evt. fællesnævner for dem, er foreløbig ikke fundet. Der er nogle stykker, som har været på et tutor-arrangement på Aarhus Universitet, men det kan kun forklare en meget lille del.«

Styrelsen arbejder med en fortsat research på, hvilke smittekæder der er.

Mandag kunne Berlingske konstatere, at alle bar mundbind i lokaltrafikken i både Midtbyen i Aarhus såvel som i Gellerup-bydelen, hvor der bor relativt mange borgere med ikke-vestlig baggrund.

Gellerup var Sulochana Bhandaris destination. Hun mener dog ikke at have oplevet, at enkelte befolkningsgrupper opholder sig særligt tæt sammen.

»Jeg tror snarere, at smitten skyldes, at det er sommer og dejligt, og at folk har rejst på sommerferie og er kommet tilbage. Der kan selvfølgelig også være nogen, der ikke tager deres forholdsregler,« sagde hun.

»Personligt er jeg ikke bekymret«

Mens Sulochana Bhandari altså er ganske bekymret over den aktuelle situation i Aarhus, er Björn Andreasen det i mindre grad. Han betegner det som »lidt fjollet,« at aarhusianerne nu skal bære mundbind i bus, tog og i letbanen, men fremviser alligevel gerne det stofmundbind, han har købt i Thailand.

»Det er jo en ganske almindelig epidemi, der går over på et tidspunkt, men jeg er med på, at den især kan være risikabel for den ældre del af befolkningen,« siger Björn Andreasen, der er 56 år.

Det er da også den ældre del af befolkningen, som 22-årige Søren tænker på, når han skal bære mundbind:

»Hvis man kan undgå, at en 80-årig bliver smittet, er der flere plusser end minusser, og jeg kan da godt være bekymret for min farmor og farfar. Men personligt er jeg ikke bekymret.«