625 kr. kiloet: Er du klar til årets første danske kartofler?

»Det er velfærden, der gør det. For 20 år siden kunne du ikke sælge sådan noget til de priser.« Sådan siger den fynske gartner bag årets første danske kartofler, som lørdag rammer Coop-supermarkeder i hovedstaden.

Nye danske kartofter fotograferet torsdag den 26. juli 2018. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristian Djurhuus

Hvis du går på supermarkedsjagt efter kartofler til lørdagskyllingen, bør du ikke besvime, når du ser prisskiltet i Irma, Kvickly eller SuperBrugsen.

Lørdag morgen begynder Coop-butikker i hovedstadsområdet nemlig at sælge kartofler til 625 kr. kiloet - eller 125 kr. for en bakke med 200 gram.

I hver bakke vil der næppe være mere end ti små kartofler, så vi taler om en pris pr. lille kartoffel på 12 til 15 kroner.

Til gengæld er der tale om årets absolut første danske kartofler, dyrket af gartner og kartoffelavler Karl Larsen fra Ørbæk på Fyn.

Thomas Skjoldbo, indkøber i Coop

»Vi har valgt ikke at sende kartoflerne til Jylland, for der tvivler jeg på, at det ville gå«


»Det er det fine solrige vejr her i februar, som har været afgørende for, at de kan høstes så tidligt. Sidste år kom de først otte dage senere,« forklarer den stolte kartoffelavler, som fredag morgen afskibede de første 100 kilo vinterkartofler til Coop i hovedstaden.

De små kartofler er dyrket i et 2.100 kvadratmeter stort og opvarmet drivhus, og i de kommende dage vil endnu flere af Karl Larsens jomfruelige rodknolde blive sendt af sted mod kartoffelglade københavnere med penge på lommen.

Som kartoffelavleren siger:

»Det er velfærden, der gør det. For 20 år siden kunne du ikke sælge sådan noget til de priser.«

Men Karl Larsen understreger også, at timingen skal være helt rigtig.

»Folk får forårsfornemmelser i det her vejr, og det er afgørende for salget. Hvis der var frostvejr og vinterligt, ville salget gå ned.«

Kun til hovedstaden

I Coop erkender man, at kartoflerne er meget dyre. Af samme årsag har man øjnene rettede mod velspækkede forbrugere i hovedstadsområdet.

»Vi har valgt ikke at sende kartoflerne til Jylland, for der tvivler jeg på, at det ville gå,« siger indkøber Thomas Skjoldby, Coop Frugt og Grønt.

»Vi fokuserer på bedrestillede hovedstadsborgere og har derfor udelukkende valgt at sætte kartoflerne til salg fra lørdag morgen i vores butikker i det centrale og nordlige København.«

Ifølge Thomas Skjoldby er der kun én afgrøde, der prismæssigt kan overgå årets første danske drivhuskartofler, og det er årets første danske frilandskartofler fra Samsø.

De kan ifølge indkøberen koste helt op til 1.000 kr. kiloet, når de rammer Grønttorvet i slutningen af april eller begyndelsen af maj.

Men hvordan smager de små og spritnye danske »februarkartofler« så?

Ifølge den fynske kartoffelavler »meget bedre end en stor og halvgammel kartoffel«.