3.g’ere vil sige undskyld til 200 piger efter rangliste, undgår bortvisning

200 1. g-piger på Munkensdam Gymnasium i Kolding får nu en undskyldning fra de fem 3.g’ere, der lavede en rangliste over pigernes udseende. Ingen lærer noget af at blive straffet mere, siger rektor.

Danmark lukker ned pga coronavirus. Klasselokale 6 på Rysensteen Gymnasium tirsdag d. 10. marts 2020. Eleverne er alle hjemme, da skolen er lukket ned pga Coronavirus. To af skolens elever er smittet. Skolen var den første i Danmark der sendte alle elever hjem. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fredag skal fem 3. g-drenge stå ansigt til ansigt med de selvsamme piger, som de har ranglistet efter deres udseende.

Det skriver TV SYD, som har talt med rektor ved Munkensdam Gymnasium, Per Møller.

Her vil de fem drenge personligt sige undskyld til alle, der optræder på listen ved det, som skolen kalder en »undskyldningsseance«.

Eleverne kan altså fortsætte på skolen.

Han siger, at undskyldningsseancen sker efter ønske fra de fem elever selv.

Fredag kom det frem, at de fem 3.g’ere havde lavet ranglisten og efterfølgende var blevet sendt hjem. Siden har rektor Per Møller overvejet, hvad næste skridt i sagen skulle være.

Og her har en underskriftsindsamling, der har krævet en bortvisning af eleverne, også spillet en rolle, siger rektoren. Men efter at have rådført sig hos både Børns Vilkår og Red Barnet og talt med de fem elever selv mener Per Møller, at den rigtige løsning på konflikten er en undskyldningsseance.

»Det er unge mennesker i udvikling. Det letteste ville være at bortvise de her fem elever. Men der er ingen læring i at blive straffet mere, end de allerede er blevet. Den straf er så blevet toppet af den efterfølgende udskamning i medierne,« siger Per Møller til TV SYD.

»Men er den udskamning, som pigerne har været udsat for, ikke langt værre?«

»Jo, den er mindst lige så slem, men jeg understreger også, at der ikke findes én rigtig løsning på konflikten,« siger Per Møller.

Han er klar over, at offentlighedens øjne lige nu hviler på ham efter den massive mediedækning.

»Et eller andet sted skal man lægge sig rent sanktionsmæssigt, og der vil være mange meninger om det – uanset hvor man lægger sig. Vi rækker en hånd frem til alle parter for at komme ind i en dybere proces, så vi kan komme videre. Det handler om forsoning,« siger rektoren.

Der er ifølge Per Møller flere måder at vise handlekraft på. På den korte bane bliver det gennem undskyldningsseancen. På den lange bane er opgaven en anden.

»Vi kan alle forfalde til at sige, at straffen er for slap uanset hvad. Men det er det nemme argument. Jeg synes, den svære opgave ligger i at nå ind til problemets centrale kerne,« siger Per Møller og fortsætter:

»Det handler om den delingskultur, der er blandt unge mennesker. Det her er en anledning til at gå ind i en kulturdebat om den her delingskultur. Og den her sag kan være med til, at den kultur får noget mere opmærksomhed.«

Men inden dét arbejde kan sættes i gang, skal sagen om ranglisten håndteres.

Rent praktisk skal de fem elever møde to 1. g-klasser ad gangen, hvor de så kan sige personligt undskyld og få en dialog i gang.

»Det bliver en brobygningssession, hvor de fem elever skal forstå, hvordan hændelsen har påvirket dem, der har følt sig krænket. Der skal opnås en grundig forståelse for, hvad der er sket. Eleverne skal selv finde hinanden,« siger Per Møller og tilføjer, at skolen hele tiden er med på sidelinjen med professionel assistance.

Det er der ifølge rektoren en vigtig læring i.

»Man kan vælge at vende hinanden ryggen, og det er den nemmeste løsning. Men man kan også vælge at sætte sig ned og tale om det for at løse det, og det er svært. Men det er netop heri, dannelsen ligger,« siger han.

Når han kigger ud i det øvrige kulturlandskab, kan Per Møller godt forstå, hvis unge mennesker kan have svært ved at finde ud af, hvordan man taler med og om hinanden i forskellige situationer.

»Når rapperen Tessa står og synger ’Engangspik’ foran 30.000 mennesker, så er det okay at råbe »pik«, mens det i en anden situation er no-go. Så jeg kan godt forstå, at de unge bliver forvirret,« siger Per Møller til TV SYD.

Sagen minder også rektoren om, at gymnasiet skal have opdateret sin samværspolitik, som også organisationen Danske Gymnasieelevers Sammenslutning har efterspurgt i kølvandet på sagen fra Munkensdam Gymnasium.

»Det, vi skrev i den for fire år siden, var inspireret af at stoppe filmoptagelser i omklædningsrummene. Men området er i evig bevægelse. Den her sag understreger og kalder på en gentænkning af hele det politikområde,« siger han.

Per Møller har været i kontakt med Sydøstjyllands Politi, som ikke går ind i sagen med ranglisten. Politiet oplyser i mailen, som TV SYD har set, at der kan være tale om en overtrædelse af Straffelovens §267 om æreskrænkelser. Hvis der skal rejses sager, skal det foregå som civile retssager.

»Jeg håber, at vi både får landet den konkrete sag ordentligt, men samtidig benytter sagen som en anledning til at få kigget bredere på samværsnormerne for unge mennesker,« afslutter Per Møller.