34 kommuner berøres: Det ved vi om det nye hovedstadsudspil

Regeringens hovedstadsudvalg præsenterer i dag det kommende hovedstadsudspil, der blandt andet skal imødekomme den forventede befolkningstilvækst på 200.000 borgere frem mod 2030.

ARKIVFOTO: Et element i det kommende udspil bliver klimasikring af hovedstaden. Hovedstadsområdet skal sikres bedre mod massive regnskyl. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Torsdag klokken 9 har erhvervsminister og formand for regeringens hovedstadsudvalg, Rasmus Jarlov (K), inviteret til pressemøde i Taastrup.

Her vil regeringens kommende hovedstadsudspil blive præsenteret for offentligheden.

I alt forventes 34 kommuner at blive berørt af planen, hvis alt gennemføres.

Den samlede plan er baseret på 80 ønsker fra kommunerne i hovedstadsområdet.

Ifølge Danmarks Statistik vil København frem mod 2030 få 200.000 nye tilflyttere, hvilket regeringen nu vil ruste hovedstaden til at kunne håndtere.

Et element i det kommende udspil bliver klimasikring af hovedstaden. Hovedstadsområdet skal sikres bedre mod de massive regnskyl, som man forventer i stigende grad vil blive et problem for Danmark som følge af klimaforandringerne, skriver DR.

En del af løsningen bliver den såkaldte fingerplan, der er en vifte af grønne områder i Københavns omegn, som blev etableret tilbage i 1947. Dem vil regeringen inddrage i klimasikringen som en del af sit kommende udspil.

»Fingerplanens overordnede formål var at sikre store grønne områder i hovedstadsområdet, men det kan vi altså også udnytte til at opsamle de voksende vandmængder, som desværre vælter ud af skyerne stadig oftere,« siger miljø- og fødevareminister, Jakob Ellemann-Jensen (V) til DR.

Et andet element i udspillet bliver, ifølge TV 2, en omfattende liberalisering af planloven.

Omegnskommunerne Helsingør, Hillerød, Frederikssund, Roskilde, Køge og Høje-Taastrup vil i fremtiden få lov til at opføre massivt erhvervsbyggeri op til 1.000 meter fra stationen.

På nuværende tidspunkt ligger grænsen på 600 meter.

Regeringen forventer, ifølge TV 2, at skabe 50.000 arbejdspladser med det kommende udspil, hvor planerne om opførsel af Avedøre Holme og Lynetteholmen allerede indgår.