3000 aarhusianske kolonihaver åbner før tid grundet corona

Efter borgerhenvendelser åbner Aarhus Kommune for indflytning i kolonihaver to uger tidligere end normalt.

(ARKIVFOTO). Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Aarhusianske kolonihaveejere kan rykke tidligere ud i det grønne end ellers.

Det er coronakrisen, der har fået kommunen til at give grønt lys for indflytning i cirka 3000 kolonihaver knap to uger før normalt.

»Vi har fået flere henvendelser fra borgere med ønsket om at åbne for kolonihaverne, så de kan komme ud af deres lejligheder, hvor de er lidt mere indespærret.«

»Idéen og tanken om at få borgerne ud i den friske luft er god, så det har vi sagt ja til,« siger rådmand Bünyamin Simsek (V), Aarhus Kommune.

Normalt er der først åbent for indflytning i kolonihaverne 29. marts, men grundet coronavirusset, som har sendt mange borgere hjem, gøres der en undtagelse.

»Det kan være med til at gøre en forskel, at man sidder i grønne omgivelser med luft omkring sig frem for i en lukket lejlighed,« siger Bünyamin Simsek.

Myndighedernes opfordring til at holde afstand og forbud mod at forsamles mere end ti personer ad gangen gælder dog også i kolonihaverne.

Åbningen af kolonihaverne før tid betyder, at der vil blive etableret renovation, elektricitet og vand til husene.

Man kan flytte ud allerede nu, men der kan godt gå lidt tid, før alle affaldsbeholdere er på plads, lyder rådet fra kommunen.

Hos Kolonihaveforbundet, der repræsenterer 400 haveforeninger og 40.000 medlemmer, ser man positivt på tiltaget i Aarhus Kommune.

»På grund af den nuværende situation kan vi godt se, man kan opfatte kolonihaven som en mulighed for at få luft og plads.«

»Vi ser ingen problemer i, at man allerede nu bruger haven, hvis foreningen er klar til det, og man ellers har mulighed for at følge retningslinjerne, når man er der,« skriver forbundsformand Preben Jacobsen i en kommentar til Ritzau.

Han opfordrer samtidig til, at man ikke tager i kolonihaven, hvis man har det skidt eller er i karantæne.

Desuden skal man kun opholde sig i sin kolonihave, hvis man reelt har mulighed for at holde afstand til andre, lyder rådet.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Københavns Kommune om, hvorvidt man også her vil give grønt lys for tidlig ibrugtagning af kolonihaver.

/ritzau/