23 ud af 24 besætningsmedlemmer på smuglerskibet »Duncan Island« løslades

Københavns Politi har løsladt langt de fleste besætningsmedlemmer på fragtskibet »Duncan Island«, der blev opbragt i en spektakulær aktion lørdag 15. februar. Fire personer er fortsat varetægtsfængslet i sagen om indsmugling af 100 kilo kokain.

Lørdag 15. februar opbragte politiet »Duncan Island«, som har smuglet kokain ind i dansk farvand. Onsdag frigav politiet skibet. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Gunnar Ries

Duncan Island var lastet med bananer og kokain, og politiet opbragte lørdag 15. februar fragtskibet i en stor aktion. Besætningen på 24 mand blev samtidig anholdt.

Onsdag er 23 af de 24 besætningsmedlemmer blevet løsladt, oplyser Københavns Politi i en pressemeddelelse. Her fremgår det også, at politiet er færdig med at ransage skibet:

»Det har været en ret stor opgave, fordi Duncan Island måler 178 meter, og på sådan et skib kan der være rigtig mange containere. Dem har vi skullet ransage,« siger lederen af Center for Speciel Efterforskning ved Københavns Politi, politiinspektør Dannie Rise i pressemeddelelsen.

Politiet vil af hensyn til efterforskningen ikke komme nærmere ind på, hvad der er fundet på skibet under ransagningen. Dog oplyser politiet, at efterforskningen ikke giver grundlag for at opretholde varetægtsfængslingen af de 23 søfolk. De 23 udenlandske statborgere er fortsat sigtede.

Fire personer er fortsat varetægtsfængslet

Det 24. besætningsmedlem, en 48-årig lette, bliver torsdag fremstillet i Københavns Byret med begæring om forlængelse af varetægtsfængslingen. Københavns Politi vil i den forbindelse bede om, at det skal foregå bag såkaldte lukkede døre. Københavns Politi oplyser, at den 48-årige lette ikke er Duncan Islands kaptajn, men hvilken position vedkommende så har haft på skibet, vil politiet ikke oplyse.

Derudover er tre andre mænd – en russer og to letter – varetægtsfængslet frem til 12. marts.

Deres rolle i sagen er ifølge Københavns Politi, at de sejlede ud fra Langeland i en mindre motorbåd og samlede 100 kilo kokain op i Langelandsbæltet, som »Duncan Island« forinden havde smidt over bord. De tre mænd sejlede derefter i land ved Spodsbjerg på Langeland, hvor de lagde kokainen i bagagerummet på en Hyundai-personbil. Og så slog politiet til.

Du kan læse hele Berlingske gennemgang af aktion her – herunder hvordan »Duncan Island« blev opbragt i hård sø og med hjælp fra blandt andre løjtnant i Marinehjemmeværnet Poul Henning Matthiesen, som er skipper på patruljefartøjet »MHV 802 Carina«.

»Duncan Island« blev i første omgang sejlet til Kalundborg og derefter Aarhus for at blive ransaget. »Duncan Island«, der sejler under bahamansk flag, bliver nu frigivet til rederiet.

Københavns Politi vil af hensyn til efterforskningen ikke kommentere sagen yderligere.